Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άρειος Πάγος, Βουλή των Ελλήνων, Δάνεια, Ελβετικό Φράγκο, Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Τράπεζες, Χάρης Θεοχάρης,

Στα «νύχια» των τραπεζών αφήνει η κυβέρνηση τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, καθώς κρύβεται πίσω από κάποιες δικαστικές αποφάσεις και δεν σκοπεύει να παρέμβη νομοθετικά -τουλάχιστον προς το παρόν- προκειμένου να μην χάσουν τις περιουσίες τους από κατασχέσεις.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη για το ζήτημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως δήθεν η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για να παρακολουθήσει τις δικαστικές διαδικασίες και να παρέμβει όταν αυτές της το επιτρέψουν.

Όπως είπε, έχουν ήδη εκδοθεί δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου, η πρώτη, που απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο κατά συστημικής τράπεζας, και η άλλη σε υπόθεση αναγνώρισης ως καταχρηστικών των γενικών όρων συναλλαγών..

Ωστόσο, πρόσθεσε, «υπάρχουν, και τις παρακολουθούμε στενά, τρεις διαδικασίες αναίρεσης κατά των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, δύο εκ των οποίων έχουν αναβληθεί -ήταν για τον Ιανουάριο αλλά πήραν αναβολή – και μία η οποία θα εκδικαστεί τον Μάρτιο. Θα παρακολουθήσουμε αυτές τις υποθέσεις.

»Είναι προφανές ότι, αλλιώς μπορούμε να κινηθούμε όταν υπάρχουν θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων, κι αλλιώς τώρα» είπε ο κ. Θεοχάρης.

Σημείωσε, μάλιστα ότι, όπου υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες, «έγιναν σε συνέχεια θετικών αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών αυτών, αποφάσεις οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας».

Πρόσθεσε, επίσης ότι, οι περισσότερες χώρες που παίρνουν ειδικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, έχουν οι ίδιες την εποπτεία των τραπεζών, διότι δεν είναι στη ζώνη του ευρώ.

Και με αυτό τον τρόπο, έχουν διαφορετικά περιθώρια, ελεγκτικά, κανονιστικά [..] Είναι διαφορετικά όταν οι ελληνικές τράπεζες ελέγχονται εποπτικά από τον SSM και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση με την ευρωστία τους, και συνεπώς, θα έπρεπε ενδεχομένως να πάρουμε κι άλλα μέτρα εάν εμείς κινούμαστε προς μία «Α» κατεύθυνση μεταφέροντας ζημιές πάνω τους σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρίνης είπε ότι δεν περίμενε να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Εσείς ως ΝΔ μας ζητήσατε να σας υποδείξουμε περιπτώσεις άλλων χωρών όπου δόθηκε λύση με κρατική παρέμβαση, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία, ενώ υπάρχει δημοσίευμα που καταγράφει αποζημίωση γαλλικής τράπεζας σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Παράλληλα επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που «αποδίδει δίκαιη και ισόρροπη κατανομή συναλλαγματικού κινδύνου» [..] με τους δανειολήπτες να πληρώνουν 40% χαμηλότερες δώσεις, δηλαδή να πληρώνουν το ίδιο ποσό με το αν ελάμβαναν το δάνειο σε ευρώ.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Θεοχάρη στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, είπε ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας «έδειξε απροθυμία και δεν υιοθέτησε πρακτική άλλων εθνικών δικαστηρίων τα οποία έστειλαν προδικαστικά ερωτήματα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι, έχουν δίκιο οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες να μην αισθάνονται ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες..

»Εσείς τι κάνετε; Καλύπτετε τις τράπεζες, την εγκληματική τους ευθύνη έναντι δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών αφού δεν τήρησαν στοιχειώδεις κανόνες και προϋποθέσεις πληροφόρησης, απείχαν από κάθε έλεγχο καταλληλότητας ενώ παρέλειψαν να λάβουν οποιοδήποτε, μετρό αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου» είπε ο κ. Κατρίνης.

«Θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι 85.000 οικογένειες που στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ενήμερα δάνεια, σήμερα να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ενώ εάν δεν δοθεί λύση, τα δάνεια αυτά θα οδηγηθούν στην δευτερογενή αγορά πλήττοντας τις ίδιες τις τράπεζες» επισήμανε ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ανταπαντώντας, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «σε μια Δημοκρατία, το αν βάζει κάποιος καταχρηστικούς όρους ή όχι, το λένε τα δικαστήρια.

»Και ήρθατε εδώ μέσα να μας πείτε ότι ο Άρειος Πάγος δεν κάνει καλά τη δουλειά του.

»Έτσι σέβεστε την διάκριση των εξουσιών; [..] Όταν τα δικαστήρια αποφασίζουν προς μία κατεύθυνση, η δουλειά της κυβέρνησης είναι να τη σεβαστεί.

»Και αν δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο μας το λένε τα δικαστήρια, (τότε) να δούμε πως θα το λύσουμε.

»Δεν είναι η δουλειά μας να πούμε ότι δεν δεχόμαστε τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Επανέλαβε, δε, ότι «εμείς δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να παρακολουθήσουμε τις δικαστικές διαδικασίες και να παρέμβουμε όταν αυτές μας το επιτρέπουν, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε, διότι, δεν θα διακινδυνέψουμε ούτε τη δημοσιονομική μας προσαρμογή ούτε την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

»Αυτό οφείλει η κυβέρνηση να κάνει κι αυτό θα κάνει απαρέγκλιτα, ανάλογα με τις δικαστικές αποφάσεις».

Σχετικά άρθρα