Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την παρέμβαση Σαμαρά για δίκαιο φορολογικό σύστημα ζητά ο Κωνσταντίνος Μίχαλος

Την παρέμβαση Σαμαρά για δίκαιο φορολογικό σύστημα  ζητά ο Κωνσταντίνος Μίχαλος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Φορολογία,

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την καθιέρωση ενός «νέου, απλού, αποτελεσματικού και δίκαιου φορολογικού συστήματος» ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης αφού εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό για τις προσωπικές του παρεμβάσεις για τη διόρθωση αδικιών που απορρέουν από προσφάτως ψηφισθέντες φορολογικούς νόμους, κάνει λόγο για αποφάσεις που λαμβάνονται από το οικονομικό επιτελείο «χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες, με καθαρά εισπρακτική λογική και χωρίς αναπτυξιακή διάσταση ή ακόμη και με προχειρότητα».

Ως παράδειγμα αναφέρει ότι «για τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που είναι σε ισχύ μόλις ένα χρόνο, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 70 αποφάσεις και εγκύκλιοι, ενώ παράλληλα, τείνει να παγιωθεί η τακτική των τροποποιήσεων προσφάτων ψηφισθέντων νόμων με προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού προς διόρθωση των λανθασμένων και πολλές φορές άδικων και αναποτελεσματικών διατάξεων που περιέχουν».

Στις προτάσεις του ΕΒΕΑ για το νέο φορολογικό καθεστώς περιλαμβάνονται:

-Περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και όλων των φορολογικών αντικειμένων, όχι με τρόπο χαριστικό, τουλάχιστον του κεφαλαίου, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες που να καλύπτουν το συμφέρον του κράτους αλλά και να παρέχουν κίνητρα στον φορολογούμενο.

-Να μην φορολογείται η διαφορά μεταξύ πραγματικών και τεκμαρτών εισοδημάτων, όταν αυτή οφείλεται σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων με ευθύνη της πολιτείας και όχι σε αύξηση της περιουσίας με ευθύνη του φορολογούμενου.

-Τροποποίηση των πρόσφατων ρυθμίσεων που αφορούν τη φορολογική κατοικία. Το κριτήριο που αναφέρει ότι αν οι στρατηγικές αποφάσεις μιας θυγατρικής ενός πολυεθνικού Ομίλου λαμβάνονται στην Ελλάδα, καθιστά αυτόματα όλες τις αλλοδαπές εταιρίες του Ομίλου ελληνικές, δημιουργεί τον προβληματισμό για το αν θα πρέπει τα κεντρικά ενός Ομίλου να βρίσκονται στην Ελλάδα.

-Τροποποίηση των άρθρων που περιορίζουν στο ελάχιστο την αναγνώριση και έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων για τόκους

-Να αναγνωρισθεί το δικαίωμα αφαίρεσης άλλων πραγματικών δαπανών, όπως για παράδειγμα η καταβολή των έκτακτων εισφορών.

-Να αντικειμενικοποιηθεί ο τρόπος προσδιορισμού των επισφαλών απαιτήσεων.

-Να εκλογικευτούν οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

-Να γίνουν ριζικές τροποποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που αναφέρονται στα πρόστιμα, στον έλεγχο και γενικότερα στη φορολογική διαδικασία, πράγμα το οποίο ευελπιστούμε ότι θα υλοποιηθεί με τη δική σας παρέμβαση. Ομοίως, πρέπει να εκλογικευθούν και τα εξοντωτικά και εξωπραγματικά πρόστιμα που προβλέπονται για άλλες παραβάσεις, όπως ανακριβούς δήλωσης, μη υποβολής δήλωσης, μη απόδοσης παρακρατηθέντος φόρου κλπ.

Σχετικά άρθρα