Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν «αποκεφάλισε» την Ερκάν επειδή είπε: «Είναι η Κωνσταντινούπολη πιο ακριβή από το Μανχάταν;»

Ο Ερντογάν «αποκεφάλισε» την Ερκάν επειδή είπε: «Είναι η Κωνσταντινούπολη πιο ακριβή από το Μανχάταν;»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η παραίτηση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, βρήκε ευρεία κάλυψη τόσο στην Τουρκία όσο και διεθνώς.

Το Forbes έγραψε για τα παρασκήνια της παραίτησης της Ερκάν.

Το Forbes ισχυρίζεται ότι ο Ερντογάν ήταν θυμωμένος με τη συνέντευξη του Ερκάν στην οποία είπε ότι μετακόμισε στο σπίτι της μητέρας της λόγω των τιμών των ενοικίων στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ερκάν, στη συνέντευξή της στον Αχμέτ Χακάν στις 16 Δεκεμβρίου, είπε ότι τα ενοίκια στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ ακριβά και ότι εγκαταστάθηκε στο σπίτι της μητέρας της επειδή δεν μπορούσε να βρει σπίτι.

«Είναι η Κωνσταντινούπολη πιο ακριβή από το Μανχάταν; Δεν μπορούσα να βρω ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη. Είναι εξαιρετικά ακριβό. Τακτοποιηθήκα με τη μητέρα μου». «Μένω μαζί της», είπε.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται πως η Ερκάν «απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα της», σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες παραιτήσεις των διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας, στις οποίες γινόταν αναφορά «σε αίτημα αποχώρησης».

Η Ερκάν τη νύχτα της Παρασκευής, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «X», μίλησε για «δολοφονία χαρακτήρα».

Στη θέση της διορίστηκε o μέχρι πρότινος υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Φατίχ Καράχαν, πρόσωπο επιλογής του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ.

H πληροφορία πως ο πατέρας της -πρώην πλέον- προέδρου ήλεγχε την Κεντρική Τράπεζα, απέλυε κόσμο και έδινε διάφορες εντολές είχε διαρρεύσει πριν από μερικές εβδομάδες.

Προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι αυτή η διαρροή συνέβη έπειτα από μια καταγγελία προερχόμενη από την υπηρεσία καταγγελιών της προεδρίας.

Αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν πως ίσως ήταν εσκεμμένη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η Ερκάν είχε απολύσει από την Κεντρική Τράπεζα ένα πρόσωπο που έχει φιλικές σχέσεις με τον γιο του προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν.

Λίγες ημέρες μετά, η απόλυση ανακλήθηκε αλλά οι σχέσεις με την οικογένεια του προέδρου είχαν ήδη διαρραγεί.

Παράλληλα, υπήρχαν πληροφορίες πως ο πρόεδρος ήταν ενοχλημένος από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων και πως επιθυμούσε να βάλει φρένο σε αυτές τουλάχιστον μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζα από το 8,5% τον περασμένο Μάιο, ανέβηκαν στο 42,5% με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 67%.

Σημειώνεται ότι η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν από τις 22 Δεκεμβρίου έως και τις 20 Ιανουαρίου βρισκόταν στις ΗΠΑ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ήδη ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ κρατούσε αποστάσεις από την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για την πέμπτη αλλαγή κεντρικού Τραπεζίτη στην Τουρκία τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

Σχετικά άρθρα