Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Σαρώνει» η ακρίβεια – Κόβουν δαπάνες και «τρώνε» από τα έτοιμα οι καταναλωτές

«Σαρώνει» η ακρίβεια – Κόβουν δαπάνες και «τρώνε» από τα έτοιμα οι καταναλωτές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Καταναλωτές, Τρόφιμα,

Σε δεινή θέση βρίσκονται στην πλειοψηφία τους τα νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας που κατατρώει τα διαθέσιμα εισοδήματά τους.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Η μείωση ακόμη και αγορών τροφίμων και ειδών καθημερινής ανάγκης, η ακύρωση δαπανών για ταξίδια και ψυχαγωγία και η αναβολή κοστοβόρων εργασιών για το σπίτι ή το αυτοκίνητο φανερώνουν πως η ακρίβεια έχει αλλάζει προς το χειρότερο τη ζωή των καταναλωτών.

Από την τελευταία έρευνα προκύπτει μια «ξεκάθαρη μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

»Όπως φαίνεται μεγαλύτερη είναι η πίεση στη μείωση των δαπανών για βασικές υπηρεσίες και λιγότερο για βασικά αγαθά».

Συγκεκριμένα:

• Το 75% (έναντι 71% τον Ιανουάριο 2023) του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.α.

• Το 52% (έναντι 50% τον Ιανουάριο) του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

• Το 55% (έναντι 55% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

• Το 48% (έναντι 40% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αλλάξει μάρκα-επωνυμία προϊόντος.

• Το 28% (έναντι 24% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του.

Μετράνε μέχρι και το τελευταίο ευρώ για να ανταποκριθούν στις ανάγκες οι καταναλωτές.

• Το 28% (έναντι 29% τον Ιανουάριο) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του.

• Το 15% (έναντι 11% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημα του.

Ο «εφιάλτης» των ελληνικών νοικοκυριών αποτυπώνεται και στο γεγονός πως μόλις 4% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Το πρώτο που θα ήθελαν οι καταναλωτές είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

Με την κυβέρνηση να έχει επαναπαυτεί στην επικοινωνιακή διαχείριση της ακρίβειας ανακοινώνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέτρα που στην πράξη αποδεικνύονται ανεπαρκή αυτό που σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ «δούλεψε», αλλά προφανώς χωρίς να το επικροτούν οι καταναλωτές και ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του, είναι το «καλάθι του νοικοκυριού».

Η θετική εικόνα των καταναλωτών για το καλάθι έχει αυξηθεί όπως και η χρήση του από 28% σε 61% ενώ το κοινό που θεωρεί ότι δεν προσφέρει τίποτα έχει μειωθεί από 44% σε 29%. Αντίθετα, το 49% των στελεχών της αγοράς (Κυλιόμενη έρευνα στελεχών ΙΕΛΚΑ) θεωρούν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν είναι ένα επιτυχημένο μέτρο, ενώ το 24% θεωρεί ότι είναι ένα επιτυχημένο μέτρο.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι το «καλάθι του νοικοκυριού», παρά τα πανηγύρια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε σχέση με τα μέτρα που θεωρούν οι ίδιοι οι καταναλωτές ότι θα τους βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας με μόλις 3%.

Το κύριο μέτρο που επιθυμούν οι καταναλωτές, είναι με διαφορά η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα σε ποσοστό 81%, ακολουθούν τα προϊόντα με μόνιμη δέσμευση τιμής με 10% και το market pass με 6%.

Σχετικά άρθρα