Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΙΟΒΕ: Κίνδυνοι για την ακτοπλοϊα

ΙΟΒΕ: Κίνδυνοι για την ακτοπλοϊα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΙΟΒΕ,

Αντιμέτωπη με σοβαρούς κινδύνους βρέθηκε η ελληνική ακτοπλοΐα, σημειώνει το ΙΟΒΕ σε ειδική έρευνα για τον κλάδο, και προτείνει μέτρα στήριξης δεδομένης της τεράστιας σημασίας της για την ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρεται, μετά το 2009 ο κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο ταυτόχρονες και ισχυρές εξωγενείς αναταραχές: με την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων και την κατακόρυφη πτώση στην επιβατική κίνηση λόγω της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση ακτοπλοϊκών υπηρεσιών υποχώρησε μεταξύ του 2009 και του 2012 κατά 24% στους επιβάτες και 31% στα Ι.Χ. αυτοκίνητα (με ενδείξεις σταθεροποίησης το 2013), ενώ το κόστος καυσίμων το 2012 αποτελούσε περισσότερο από το ήμισυ του κύκλου εργασιών του κλάδου.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η δυνατότητα προσαρμογής σε αυτές τις εξωγενείς αναταραχές εμποδίστηκε από περιορισμούς στο ρυθμιστικό περιβάλλον. Αρκετές στρεβλώσεις αμβλύνθηκαν χωρίς να εξαλειφθούν το 2013, «ωστόσο δεν έχουμε πλήρη εικόνα για την επίδραση που έχουν στην προσπάθεια προσαρμογής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα