Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιταλία: Κατάσχεση για φοροδιαφυγή ύψους 779,5 εκ. ευρώ εις βάρος της Airbnb

Ιταλία: Κατάσχεση για φοροδιαφυγή ύψους 779,5 εκ. ευρώ εις βάρος της Airbnb
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίνητα, Ιταλία, Φοροδιαφυγή, Φορολογία,

Ποινική κατηγορία για φοροδιαφυγή λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης μεταξύ 2017 και 2021. Με αυτούς τους λόγους η εισαγγελία του Μιλάνου διέταξε την προληπτική κατάσχεση 779,5 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία Airbnb Ireland Unlimited Company, με έδρα την Ιρλανδία, αλλά και μέτρα εις βάρος τριών διευθυντικών στελεχών της.

Όπως τονίζει σήμερα ο Ιταλικός Τύπος, φαίνεται πως η Airbnb απέφυγε να δηλώσει και να καταβάλλει παρακρατούμενο φόρο 21% επί των τελών βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίοι υπολογίζονται στα 3,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η Ιρλανδική εταιρεία έχει «εδώ και χρόνια την πλήρη επίγνωση των δηλωτικών και ανταποδοτικών επιβαρύνσεων που εισήγαγε ο ιταλικός νομοθέτης από το 2017», όμως «επέλεξε τη συνειδητή επιχειρηματική επιλογή της μη συμμόρφωσης με αυτές, με κύριο σκοπό να μην διακινδυνεύσει την απώλεια μεριδίων αγοράς από τους ανταγωνιστές, διατηρώντας μια ανοιχτά παρεμποδιστική συμπεριφορά έναντι της ιταλικής φορολογικής διοίκησης».

Ο Ιταλικός Τύπος φέρνει στην επιφάνεια σημείωμα της γνωστής εταιρείας βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η Airbnb Ireland Unlimited Company «βρίσκεται σε συζητήσεις με την ιταλική φορολογική υπηρεσία από τον Ιούνιο του 2023 για την επίλυση του θέματος» και δηλώνει πως, στην εταιρεία «είμαστε έκπληκτοι και στενοχωρημένοι από την ενέργεια που ανακοίνωσε ο εισαγγελέας τη Δευτέρα» αλλά και «βέβαιοι ότι πράξαμε σε πλήρη συμμόρφωση με το νόμο, και σκοπεύουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας σε αυτό το θέμα».

Όπως τονίζει η Corriere della Sera, στα τέλη Οκτωβρίου μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήδη «είχε θεσπίσει την υποχρέωση της Airbnb να εισπράττει και να καταβάλλει στο Δημόσιο τον παρακρατούμενο φόρο επί των βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Μια απόφαση που είδε θετικά ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Federalberghi, το οποίο ήλπιζε ότι θα έβαζε τη λέξη τέλος σε μια ιστορία διάρκειας πάνω από έξι χρόνια «κατά τη διάρκεια της οποίας η Airbnb προσέφυγε σε κάθε τεχνική λεπτομέρεια προκειμένου να μη συμμορφωθεί με τους νόμους του κράτους».

Η απόφαση για κατάσχεση 779,5 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, για φερόμενη φοροδιαφυγή που διέταξε ιταλικό δικαστήριο, βασίζεται στην «αποτυχία της εταιρείας να εισπράξει φόρο διαμονής από τους ιδιοκτήτες ύψους 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ».

Μιλώντας στο BBC ο εκπρόσωπος της Airbnb, Κρίστοφερ Νάτλι, δήλωσε πως η εταιρεία είναι «έκπληκτη και απογοητευμένη από την ενέργεια που ανακοίνωσε ο Ιταλός εισαγγελέας».

Συμπλήρωσε δε, ότι τα κεντρικά στην Ευρώπη προσπαθούν να επιλύσουν το ζήτημα με την ιταλική φορολογική υπηρεσία από τον Ιούνιο του 2023.

«Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ενεργήσει σε πλήρη συμμόρφωση με το νόμο και σκοπεύουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας σε σχέση με το θέμα».

Στο «μικροσκόπιο» τρία διευθυντικά στελέχη

Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει τρία διευθυντικά στελέχη στην Airbnb από το 2017 έως το 2021, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των εισαγγελικών Αρχών του Μιλάνου.

Το 2022, η Airbnb αμφισβήτησε τον ιταλικό νόμο που απαιτεί από την εταιρεία και άλλους παρόχους βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να παρακρατούν το 21% των εσόδων από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές Αρχές.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις της Ιταλίας σχετικά με τη φορολογία αντιβαίνουν στην αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε όμως ότι η Airbnb πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.

Σημειώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια, οι ιταλικές Αρχές έχουν εντείνει τον έλεγχο στη φορολογία μεγάλων εταιρειών όπως η Airbnb, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2008.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς ξεκίνησαν φορολογικές έρευνες επίσης για του Netflix και τη Meta, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Τον περασμένο μήνα, Ιταλοί πολιτικοί δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να στοχοποιήσουν τους ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν φόρους σε βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb, ενώ κυβερνητικά στελέχη έχουν αναφέρει ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός εθνικού κωδικού αναγνώρισης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα της Ιταλίας κατά ένα δισ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα