Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερμανία εξακολουθεί να εμπορεύεται ρωσικό φυσικό αέριο

Η Γερμανία εξακολουθεί να εμπορεύεται ρωσικό φυσικό αέριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ενέργεια, Ρωσία, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), Φυσικό Αέριο,

Η Γερμανία εξακολουθεί να εμπορεύεται ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η καταγγελία της σύμβασης της εθνικοποιημένης εταιρείας θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας ένα δίλημμα για το Βερολίνο που θα μπορούσε να ωφελήσει τη Μόσχα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η SEFE GmbH (πρώην τμήμα της Gazprom PJSC) προμηθεύει ρωσικό LNG στο πλαίσιο μιας παλιάς σύμβασης που υπήρχε πριν η Γερμανία αναλάβει την εταιρεία πέρυσι.

Το φορτίο, το οποίο δεν υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις, προορίζεται για την Ινδία.

Ωστόσο, αυτή η επιχείρηση έχει γίνει πονοκέφαλος για τη Γερμανία, η οποία έχει δηλώσει ρητά ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αέριο από τη Ρωσία σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική λόγω ανησυχιών ότι η κρατική εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα παρά την πολιτική ρητορική της.

Πολύ υψηλό το κόστος τερματισμού της σύμβασης ακόμη και για τη Γερμανία.

Η αθέτηση της σύμβασης θα μπορούσε να κοστίσει στους Γερμανούς φορολογούμενους τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Όπως κάθε μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας, αυτή η παλιά σύμβαση περιλαμβάνει επίσης πολύ σοβαρές κυρώσεις και συνέπειες ευθύνης εάν η SEFE GmbH δεν εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, αρνούμενος να σχολιάσει συγκεκριμένους όρους.

Αυτός ο αριθμός είναι μια πρόχειρη εκτίμηση των ζημιών και των προστίμων εάν η Ρωσία μηνύσει επιτυχώς την εταιρεία στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, εάν ο έμπορος δεν στείλει τα καύσιμα στη Yamal, η Ρωσία θα μπορεί να πουλήσει το φορτίο αλλού.

Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πληρωθεί δύο φορές – από την πώληση και από τυχόν πρόστιμα εάν η SEFE GmbH κριθεί υπεύθυνη για παραβίαση της σύμβασης, λένε.

Τον Οκτώβριο του 2023, η SEFE πήρε ξεχωριστές αποστολές LNG που παρήγαγε η Yamal από το βελγικό λιμάνι Zeebrugge για παράδοση στην Ινδία τον Νοέμβριο.

Η εταιρεία δεν σχεδιάζει να εισάγει ρωσικό LNG στη Γερμανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Για αντιφατική συμπεριφορά επικρίνεται ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση από τον Κρίστιαν Γκέρκε, οικονομικό ειδικό του αντιπολιτευόμενου Αριστερού Κόμματος.

Ο ειδικός σημειώνει ότι, αφενός, η γερμανική κρατική εταιρεία αγοράζει, προωθεί και πουλά ρωσικό αέριο.

Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη ζητούν «πρόσθετες και ενισχυμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Το 2022, η Γερμανία εθνικοποίησε την εταιρεία για να περιορίσει τις συνέπειες μιας ενεργειακής κρίσης που έπληξε την περιοχή μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η διάσωση κόστισε στους φορολογούμενους μεταξύ 6,3 και 7,7 δισ. ευρώ.

Το 2021, ένα χρόνο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, το 45% του συνόλου του φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΕΕ προερχόταν από τη Ρωσία.

Στη Γερμανία, το ποσοστό αυτό ήταν 52%.

Αν και οι εισαγωγές από τη Ρωσία υπόκεινται σε σκληρές κυρώσεις, το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η προέλευση του αερίου που εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά μερικές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί.

Πηγή: defense.ro – ΕΡΤ: Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Σχετικά άρθρα