Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατέρρευσε το τουρκικό χρηματιστήριο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν υπέρ της Χαμάς

Κατέρρευσε το τουρκικό χρηματιστήριο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν υπέρ της Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαμάς, Χρηματιστήριο,

Η Τουρκία διέκοψε τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο Borsa της Κωνσταντινούπολης καθώς ένα μεγάλο ξεπούλημα προκάλεσε διακοπή δύο φορές, μετά το βιτριόλι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα και την υπεράσπιση της Χαμάς ως «απελευθερωτών», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Οι συναλλαγές μετοχών, μετοχικών παραγώγων και συναλλαγών επαναγοράς χρέους σταμάτησαν αυτόματα δύο φορές μέσα σε μία ώρα μετά την πτώση του δείκτη Borsa Istanbul έως και 7% την Τετάρτη.

Ο δείκτης άνοιξε την εβδομάδα με θετικό ρυθμό, σημειώνοντας άνοδο 0,57% στις 8.035 μονάδες.

Ωστόσο, άρχισε να πέφτει το δεύτερο μισό της ημέρας, πέφτοντας στις 7.590 μονάδες -πτώση 5,01%- πριν από τη διακοπή των συναλλαγών.

Η Borsa İstanbul A.Ş ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση σταμάτησε προσωρινά σε όλα τα συμβόλαια στο χρηματιστήριο και θα άρχιζε ξανά στις 17.19 τοπική ώρα.

Ωστόσο, η πτώση συνεχίστηκε, φτάνοντας πάνω από 7% και προκαλώντας διακοπή για δεύτερη φορά.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε επίσης, χάνοντας πάνω από 5%, ενώ οι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές ήταν οι Turkish Airlines, Borusan Mannesman Boru, Ereğli Iron Steel, Odaş Electricity και Tüpraş.

Τα σχόλια του Ερντογάν για τη Χαμάς έπαιξαν ρόλο στην απότομη πτώση της αγοράς.

Σε μια δήλωση επέκρινε το Ισραήλ και περιέγραψε τη Χαμάς ως «απελευθερωτές και μουτζαχεντίν [πολεμιστές] που πολεμούν για να προστατεύσουν τη γη και τον λαό τους», σε αντίθεση με τις απόψεις των ΗΠΑ και μεγάλου μέρους του δυτικού κόσμου που χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Σχετικά άρθρα