Ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού αερίου της Ινδίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «οργανωμένο χάος» εάν οι τιμές του πετρελαίου ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι η χώρα του βρίσκεται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος.
«Αν η τιμή ξεπεράσει τα 100 δολάρια, δεν θα είναι προς το συμφέρον ούτε της χώρας παραγωγής ούτε κανενός.
»Θα υπάρξει μεγάλο, οργανωμένο χάος», είπε χαρακτηριστικά ο Χάρντιπ Σινγκ Πούρι στη διάρκεια ενός πάνελ στη διάσκεψη ADIPEC για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Τρίτη.
Αλλά «δεν πρέπει να ανησυχείτε για τον αντίκτυπο στην Ινδία.
»Η Ινδία είναι μια μεγάλη οικονομία που έχει μεγάλη εγχώρια παραγωγή.
»Θα περικόψουμε, θα κάνουμε το ένα ή το άλλο», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι άλλες χώρες μπορεί να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν τις υψηλότερες τιμές.
«Θα ανησυχούσα για το τι συμβαίνει σε άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου… αυτό είναι πραγματικά ένα ανησυχητικό σημείο», είπε, τονίζοντας ότι οι αυξανόμενες τιμές τους τελευταίους 18 μήνες έχουν φέρει «100 εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη φτώχεια».
Παράλληλα, σε ανάρτησή του στα social media, ο Ινδός υπουργός κάλεσε τους παραγωγούς πετρελαίου να είναι προσεκτικοί λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες που καταναλώνουν.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν, ο κόσμος συνεργάστηκε για να σταθεροποιήσει τις τιμές για να το καταστήσει βιώσιμο για τους παραγωγούς.
Τώρα, καθώς ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι της οικονομικής ύφεσης και επιβράδυνσης, οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να δείξουν [την ίδια] ευαισθησία προς τις καταναλώτριες χώρες», ανέφερε στην ανάρτησή του.
Η ανησυχία για την πορεία των τιμών του πετρελαίου είναι εύλογη καθώς το τελευταίο διάστημα σημειώνουν ράλι.
Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους σε διάστημα ενός χρόνου, με το αργό να «αγγίζει» τα 95,03 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές έκτοτε υποχώρησαν και διαμορφώνονται γύρω στα 90 δολάρια τις τελευταίες μέρες.
Τα 100 δολάρια το βαρέλι θεωρείται ένα όριο τιμής που μπορεί να αποδειχθεί μη ελκυστικό για όλους τους εμπλεκόμενους, λόγω του αντίκτυπου των υψηλών τιμών στη ζήτηση.
Πολλά «παίζονται» πάντως σήμερα στην συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ και τις αποφάσεις Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας σχετικά με τη μείωση της παραγωγής που εφαρμόζουν περιορίζοντας τις προμήθειες και πιέζοντας προς τα πάνω τις τιμές.