Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Δυσοίωνες προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Τουρκία: Δυσοίωνες προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Πληθωρισμός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Σε αλλαγές προσώπων σε κορυφαίο επίπεδο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας προχώρησε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την αναθεώρηση της πρόβλεψης του πληθωρισμού για το τέλος τους έτους από 22,3% σε 58%.

Απομάκρυνε τρία μέλη του ΔΣ της Τράπεζας, γνωστά για την υποστήριξή τους στην «ανορθόδοξη» πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα και στηρίχθηκε όμως και από τον ίδιο τον Ερντογάν με αποτέλεσμα να βυθιστεί η Τουρκία σε οικονομική κρίση, με ανεξέλεγκτη άνοδο του πληθωρισμού και κατακρήμνιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Μεταξύ των τριών νέων μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας είναι και η μέχρι πρότινος σύμβουλος του Ερντογάν, Χατιτζέ Καραχάν, η οποία το προηγούμενο διάστημα διαφωνούσε με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για δικαίωση και επανάκαμψη.

Χθες η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, αναθεώρησε προς τα επάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2023 από 22,3% σε 58%.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, η Ερκάν δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψη για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το 2024 από 8,8% σε 33% και ότι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 15% στο τέλος του 2025.

Από αυτό προκύπτει ότι η πρόβλεψη για μονοψήφιο πληθωρισμό που ευαγγελιζόταν ο πρόεδρος Ερντογάν για το 2024 μετατίθεται πλέον για το 2026.

Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας είναι η άνοδος των τιμών των τροφίμων, η οποία είχε αρνητικό αντίκτυπο στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό κατά 8,5 μονάδες για το 2023 και κατά 6 μονάδες για το 2024.

Στην έκθεσή της, η Κεντρική Τράπεζα εξηγεί επίσης ότι η αύξηση της εγχώριας ζήτησης ήταν επίσης ισχυρότερη από την αναμενόμενη, συμβάλλοντας κατά 1,3 μονάδες στη «διόρθωση» κατά +35,7%.

Τέλος, στην έκθεση γίνεται λόγος για απόκλιση των εκτιμήσεων και αλλαγή στον τρόπο εκτίμησης του πληθωρισμού, γεγονός που προσθέτει στο τέλος του έτους 2023 και το 2024 άλλες 10,9 και 5,9 μονάδες, αντίστοιχα. Η αναφορά αυτή στην έκθεση θεωρήθηκε «καρφί» για την προηγούμενη διοίκηση του Σαχάπ Καβτζίογλου.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης – Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα