Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην τριάδα των ακριβότερων χωρών της Ευρώπης η Ελλάδα σε καύσιμα και χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Στην τριάδα των ακριβότερων χωρών της Ευρώπης η Ελλάδα σε καύσιμα και χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Βενζίνη, Ενέργεια, Ευρώπη, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Πετρέλαιο,

Σταθερά διατηρεί μια θέση εντός της τριάδας των ευρωπαϊκών χωρών με τις ακριβότερες τιμές των καυσίμων η Ελλάδα ενώ στα υψηλά της Ευρώπης βρίσκεται και η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα καύσιμα οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν συστηματικά αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο την τιμή της βενζίνης με το ύψος της να διαμορφώνεται στα επίπεδα βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα εβδομαδιαία στοιχεία της ΕΕ για την τιμή των καυσίμων, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη, η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 1,883 ευρώ ανά λίτρο, ακριβότερα από τη Γαλλία, όπου η τιμή ανέρχεται στο 1,835 ευρώ ανά λίτρο, τη Γερμανία με την αμόλυβδη στο 1,854 ευρώ ανά λίτρο, την Ιταλία με 1,859 ευρώ ανά λίτρο και μακράν πολύ ακριβότερα από γειτονικές χώρες αλλά και τις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 1,295 ευρώ ανά λίτρο στη Βουλγαρία, 1,353, ευρώ ανά λίτρο στη Ρουμανία, 1,458 ευρώ ανά λίτρο στην Κύπρο, 1,602 ευρώ ανά λίτρο στην Ισπανία, 1,697 ευρώ στην Πορτογαλία και 1,340 ευρώ ανά λίτρο στη Μάλτα.

Ακριβότερα από την Ελλάδα πληρώνουν την αμόλυβδη οι Ολλανδοί καταναλωτές (1,984 ευρώ ανά λίτρο), οι Δανοί καταναλωτές (1,923 ευρώ ανά λίτρο).

Οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, καθώς αυτός διαμορφώνεται στα 1,738 ευρώ ανά λίτρο.

Οσον αφορά ντίζελ κίνησης η μέση τιμή στις 27 χώρες της ΕΕ είναι στα 1,589 ευρώ ανά λίτρο και στην Ελλάδα είναι στο 1,602 ευρώ ανά λίτρο.

Και ενώ ως προς τις τιμές της βενζίνης η Ελλάδα έχει την Τρίτη ακριβότερη τιμή και στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας κατατάσσεται ψηλά στη λίστα με τις χώρες με τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές.

Η αυξητική τάση αποτυπώνεται από τις αρχές του μήνα και εντείνεται όσο οι συνθήκες καύσωνα οδηγούν σε εκρηκτική αύξηση της ζήτησης κατανάλωσης.

Πάντως σήμερα παρά το γεγονός ότι η ζήτηση αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με χθες, πράγμα που αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τον όγκο συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς προβλέπεται αύξηση 4% στις 422,19 GWh, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας εμφανίζει μείωση 2% και διαμορφώνεται σήμερα στα 115,69 ευρώ/MWh.

H υψηλότερη τιμή κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται το μεσημέρι στα 190,48 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη στα 77,14 ευρώ/MWh.

Σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των τριών ακριβότερων χωρών, με την Πολωνία να κατέχει τα πρωτεία με 131,19 ευρώ/MWh (+48,1%) και την Ιταλία στη δεύτερη θέση με 116,19 ευρώ/MWh (+8,9%).

Στη γειτονική Βουλγαρία η μέση τιμή για τη σημερινή ημέρα διαμορφώνεται στα 111,56 ευρώ/mWh (+61,4%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη Γερμανία και τη Γαλλία, παρά τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν οι μέσες τιμές για σήμερα σε σχέση με χθες, στα 90,53 ευρώ/MWh (+192,8%) και 86,03 ευρώ/MWh (+167,7%) αντίστοιχα, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες μιλούν για αρκετές ώρες με αρνητικές τιμές, καθώς από τη μία πλευρά οι θερμοκρασίες υποχωρούν και από την άλλη οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή των ΑΠΕ.

Πηγή: ienergeia.gr

Σχετικά άρθρα