Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

Από την Eurobank θα ξεκινήσει η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Η διεκδίκηση του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα

Από την Eurobank θα ξεκινήσει η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Η διεκδίκηση του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζες,

Αποδοτικότερο αναμένεται να είναι το οικονομικό έτος 2023 για το τραπεζικό σύστημα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θέτουν ανοδικά τον πήχη της κερδοφορίας, απόρροια των θετικών αποτελεσμάτων που κατέγραψαν το 2022 παρά την μακροοικονομική αβεβαιότητα που παρουσίασε η ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομική σκηνή.

Ο βασικός μοχλός αύξησης των ποσοτικών μεγεθών για τα πιστωτικά ιδρύματα βασίζεται στην ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, που ήδη έχει αγγίξει τις 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022 και αναμένεται να ενισχυθεί κατά 50 μονάδες βάσης έως τα τέλη Ιουνίου σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες των τραπεζών για ακόμα μεγαλύτερα έσοδα από τόκους και προμήθειες.

Πέραν αυτών, αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου σε επίπεδο κεφαλαιακής ενίσχυσης όπου οι πωλήσεις θυγατρικών και οι σύνθετες τιτλοποιήσεις εκτιμάται πως θα συνεισφέρουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια το 2023, οπότε τα εποπτικά κεφαλαιακά κριτήρια θα καλύπτονται αναμφίβολα με μικρότερη ή μεγαλύτερη άνεση από τις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ ξεκινά από τη Eurobank

Παράλληλα, η συνεχιζόμενη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, δίνει τη δυνατότητα για στρατηγικές ευκαιρίες ανάπτυξης για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Αναμφίβολα, η βασικότερη εξ αυτών αφορά την αποεπένδυση του Δημοσίου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στις αρχές του έτους, το ΤΧΣ σημειώνεται πως είχε ανακοινώσει τη Στρατηγική Αποεπένδυσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ως βασική του στρατηγική.

Επί αυτού, η Eurobank έχει εκφράσει δημόσια την πρόθεσή της να προχωρήσει σε επαναγορά του μεριδίου που κατέχει το ΤΧΣ (1,4%) στο μετοχικό της κεφάλαιο στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επιβράβευση των μετόχων της.

Παράλληλα η τράπεζα έχει καταθέσει πρόταση προς έγκριση στον SSM, ενώ εντός του καλοκαιριού αναμένεται η έγκρισή της από τη γενική συνέλευση και το δεύτερο εξάμηνο του έτους η διοίκηση θα καταθέσει επίσημη πρόταση επαναγοράς στο ΤΧΣ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, η Eurobank εκτιμάται πως θα είναι η πρώτη συστημική τράπεζα της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, όπου τα ποσοστά του ΤΧΣ είναι πολύ υψηλότερα, 40,3% στην ΕΤΕ, 27% στην Πειραιώς, 9% στην Alpha, η στρατηγική του ΤΧΣ – σύμφωνα με πληροφορίες – αναμένεται να δρομολογηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σε ευθυγράμμιση με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά.

Έως σήμερα, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, δεν έχει εκφραστεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση όπου εξασφαλίζεται μέγιστο όφελος για το Δημόσιο και ταυτόχρονα η μέγιστη ομαλή μετάβαση για καθένα από τα πιστωτικά ιδρύματα ενώ επενδυτές όπως το φημολογούμενο αραβικό fund αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα.

Από την άλλη πλευρά, η συρρίκνωση που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης τις εξανάγκασε να κινηθούν επενδυτικά στο εξωτερικό ανιχνεύοντας πιθανές ευκαιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank προβλέπει ενίσχυση της παρουσίας της στις αγορές της Βουλγαρίας και της Κύπρου για λόγους διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου της αλλά και αξιοποίησης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στις συγκεκριμένες αγορές.

Η Εθνική Τράπεζα εξετάζει ευκαιρίες επενδύσεων με ψηφιοποίηση της τράπεζας μέσω εξαγορών fintechs.

Στην ίδια γραμμή κινείται η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της δημιουργίας ψηφιακής τράπεζας σε συνεργασία με την ελληνική Natech, η οποία μάλιστα αναμένει την αδειοδοτησή της από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός του έτους.

Επιπλέον, η πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να έχει θετική διπλή επίδραση στον κλάδο αφού αφενός θα μειωθεί το κόστος των εκδόσεων MREL που προγραμματίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα και αφετέρου θα υπάρξει ιδιαίτερο όφελος από τα κρατικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Αξιοσημείωτη είναι την ίδια στιγμή η διαφαινόμενη ενίσχυση της κερδοφορίας αξιολογώντας τις ποσοτικές εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Eurobank όπου το 2023 τα οργανικά της κέρδη αναμένεται να εκτιναχθούν στο 1,1 δισ. ευρώ το 2023, από 885 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022, που σημαίνει άνοδο 83,5%. Πόσο μάλλον, όταν σε βάθος τριετίας, το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας προβλέπει διατήρηση των οργανικών κερδών στα επίπεδα των 1,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώνουν τη διαφαινόμενη ανοδική πορείας ενίσχυσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων του κλάδου με την αύξηση των εξομαλυμένων λειτουργικών κερδών της Τράπεζας Πειραιώς στα 577 εκατ. ευρώ το 2022, από 190 εκατ. ευρώ το 2021.

Ως εκ τούτου, η τράπεζα αναμένει το 2023 αύξηση των κερδών άνω των 0,45 ευρώ ανά μετοχή, από 0,43 ευρώ το 2022 και 0,13 ευρώ το 2021.

Την ίδια στιγμή, ο αποκαλούμενος πέμπτος τραπεζικός πυλώνας, διεκδικείται από την Optima Bank και συγχρόνως από το υποσχόμενο τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει από τη δρομολογημένη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής και την Παγκρήτιας Τράπεζας.

Επί τούτου, η Optima Bank με τον κ. Τανισκίδη επιταχύνει με την κυοφορούμενη ΑΜΚ ενώ το έτερο τραπεζικό σχήμα προσπαθεί καταρχήν να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Σχετικά άρθρα