Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: 190 τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 300 δισ. δολαρίων κινδυνεύουν με χρεοκοπία

ΗΠΑ: 190 τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 300 δισ. δολαρίων κινδυνεύουν με χρεοκοπία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τράπεζες,

Κινδυνεύουν οι ΗΠΑ να βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με καταιγισμό τραπεζικών χρεοκοπιών, μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών από τον Μάρτιο, και μια ακόμη να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού;

Ήδη η PacWest Bancorp με έδρα το Σαν Φρανσίσκο μελετά πωλήσεις στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,7 δισ. δολ.

Την περασμένη εβδομάδα, η First Republic έγινε η τρίτη τράπεζα που κατέρρευσε -η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την Washington Mutual, η οποία κατέρρευσε το 2008 εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο, μια μελέτη σχετικά με την ευπάθεια του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι περίπου 190 τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κινδυνεύουν με χρεοκοπία, ακόμη και αν μόνο οι μισοί από τους καταθέτες αποφασίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.

Η αγοραία αξία των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων τους μετά από τις αναλήψεις, θα είναι ανεπαρκής για την αποπληρωμή όλων των ασφαλισμένων καταθέσεων, αναφέρουν οι οικονομολόγοι

«Οι πρόσφατες μειώσεις στις αξίες των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων, αύξησαν σημαντικά την ευπάθεια του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος», έγραψαν οικονομολόγοι στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Δίκτυο Social Science Research Network, την οποία επικαλείται η USA TODAY.

Να σημειωθεί πως οι ανασφάλιστοι καταθέτες, που κινδυνεύουν να χάσουν μέρος των καταθέσεών τους σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας, έχουν ισχυρό κίνητρο για να «αποδράσουν».

Φυσικά, αυτό το σενάριο θα εξελιχθεί μόνο αν η κυβέρνηση μείνει άπρακτη.

«Οι υπολογισμοί μας υποδεικνύουν ότι οι εν λόγω τράπεζες διατρέχουν οπωσδήποτε δυνητικό κίνδυνο να εκτεθούν, ελλείψει άλλης κυβερνητικής παρέμβασης ή ανακεφαλαιοποίησης», τονίζεται.

Γιατί χρεοκοπούν

Οι περιφερειακές τράπεζες χρεοκοπούν, επειδή οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για να περιορίσει τον πληθωρισμό, έχουν απομειώσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, όπως τα κρατικά ομόλογα και τα ενυπόθηκα χρεόγραφα.

Τα περισσότερα ομόλογα αποδίδουν σταθερό επιτόκιο που γίνεται ελκυστικότερο όταν τα επιτόκια πέφτουν, αυξάνοντας τη ζήτηση και την τιμή τους.

Εάν τα επιτόκια αυξηθούν από τις κεντρικές τράπεζες, οι επενδυτές δεν θα προτιμήσουν το χαμηλότερο σταθερό επιτόκιο, οδηγώντας έτσι την τιμή των ομολόγων προς τα κάτω.

Πολλές τράπεζες αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταθέσεις ήταν άφθονες.

Για πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι ζημίες από την αύξηση των επιτοκίων θα παραμείνουν στα χαρτιά, αναφέρει η USA TODAY.

Άλλα όμως, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με απώλειες αν χρειαστεί να πουλήσουν τίτλους για λόγους ρευστότητας ή άλλους λόγους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σεντ Λούις.

Κάπως έτσι χρεοκόπησε και η Silicon Valley Bank η οποία διατηρούσε το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, όταν αγοραία αξία τους μειώθηκε λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Η χρονική συγκυρία, συνέπεσε με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν πολλοί από τους πελάτες της τράπεζας- σε μεγάλο βαθμό νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας – αναγκάζοντάς τους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Σχετικά άρθρα