Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία εξήγαγε όγκο ρεκόρ πετρελαϊκών προϊόντων τον Μάρτιο

Η Ρωσία εξήγαγε όγκο ρεκόρ πετρελαϊκών προϊόντων τον Μάρτιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Πετρέλαιο, Ρωσία,

Η Ρωσία εξήγαγε όγκο ρεκόρ πετρελαϊκών προϊόντων τον Μάρτιο καθώς η Μόσχα ανέπτυξε με επιτυχία εναλλακτικές διαδρομές για τις παραδόσεις της έναν μήνα μετά την έναρξη της ισχύος του εμπάργκο από τη Δύση, ανέφερε την Τετάρτη η επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti.

Οι προμήθειες ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων που μεταφέρονται μέσω θαλάσσης (τάνκερ) ανήλθαν συνολικά σε 3,13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με τον αναλυτή εμπορευμάτων Kpler, αύξηση 31,2% από έτος σε έτος και λίγο περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ των 3,1 εκατομμυρίων bpd που εξήχθησαν τον Φεβρουάριο του 2022, τον μήνα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Οι οικονομίες της G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία σταμάτησαν όλες να αγοράζουν ρωσικά προϊόντα πετρελαίου τον Φεβρουάριο του 2023, με την ΕΕ να θέτει πρόσθετα ανώτατα όρια τιμών για το ντίζελ, το μαζούτ και άλλα προϊόντα.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ ήρε τις κυρώσεις και τα ανώτατα όρια τιμών για τα προϊόντα πετρελαίου που εξορύσσονται από τη Ρωσία που παράγονται εκτός της χώρας και αναμιγνύονται με πετρελαϊκά προϊόντα άλλων προμηθευτών.

Ως αποτέλεσμα, τα μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Μάλτα αντιπροσώπευαν το 88% των ρωσικών εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου τον περασμένο μήνα, ανέφερε η Vedomosti επικαλούμενη τον ενεργειακό εμπειρογνώμονα Κιρίλ Ροντιόνοφ.

Η ανάλυση της Kpler για τις εξαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος των 1,28 εκατομμυρίων bpd [barrels (of oil) per day] ντίζελ της χώρας πηγαίνει στην Τουρκία και τη Βραζιλία, σύμφωνα με το Vedomosti.

Το ένα πέμπτο του εξαγόμενου ρωσικού ντίζελ παραδόθηκε σε άγνωστους πελάτες, ανέφερε η δημοσίευση.

Οι ρωσικές εξαγωγές μαζούτ έφτασαν επίσης στο ιστορικό υψηλό των 208.000 bpd, με κύριους αγοραστές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νιγηρία, τη Σιγκαπούρη και την Ινδία.

Η αναλύτρια του κλάδου Εκατερίνα Κρίλοβα σημείωσε ότι οι αγορές στην Ευρωπαϊκή Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ήταν λιγότερο υλικοτεχνικές προκλήσεις για τις εξαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου και περιλάμβαναν πολύ μικρότερες διαδρομές παράδοσης.

Από εκεί, τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου μπορούν να επανεξαχθούν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, είπε η Κρίλοβα στο Vedomosti.

Πηγή: Moscow Times

Σχετικά άρθρα