Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Οι τράπεζες πραγματοποιούν εσωτερικά stress test πριν από τις εκλογές

Τουρκία: Οι τράπεζες πραγματοποιούν εσωτερικά stress test πριν από τις εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Τουρκία, Τράπεζες,

Μεγάλες τουρκικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει εσωτερικά stress test έναντι πιθανών κλυδωνισμών στην αγορά λόγω των εκλογών του Μαΐου και προετοιμάζονται για χαμηλότερα κέρδη αργότερα μέσα στο έτος, καθώς η αναταραχή των προηγούμενων κανονισμών δείχνει τα δόντια της, δήλωσαν τέσσερα στελέχη του κλάδου στο Reuters.

Τα στελέχη δήλωσαν ότι οι δοκιμές, που διεξάγονται ανεξάρτητα από τις ετήσιες απαιτούμενες αναθεωρήσεις, έχουν σκοπό να σταθμίσουν τον αντίκτυπο περισσότερων από 100 νέων κανόνων που έχουν υιοθετήσει οι Αρχές από τα τέλη του 2021 για την εφαρμογή της ανορθόδοξης πολιτικής χαμηλών επιτοκίων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Μαΐου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, οι τραπεζίτες είναι βέβαιοι ότι το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των υψηλών επιτοκίων των καταθέσεων και των χαμηλών επιτοκίων των δανείων θα χτυπήσει τους ισολογισμούς τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αυτό θα σήμαινε μια απόκλιση από πέρυσι, όταν οι δανειστές κατέγραψαν κέρδη ρεκόρ, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Η ανορθόδοξη πολιτική του Ερντογάν στοχεύει στην τόνωση των εξαγωγών, της παραγωγής και της οικονομικής ανάπτυξης με τη μείωση των επιτοκίων και τη βαριά διαχείριση των αγορών πιστώσεων, συναλλάγματος και ομολόγων.

Όμως, μετά από χρόνια ραγδαίως αυξανόμενου πληθωρισμού και μια σειρά συναλλαγματικών κραχ, το μπλοκ της αντιπολίτευσης -που προηγείται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις- έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει την πολιτική και να επιστρέψει στην ορθοδοξία, ξεκινώντας με μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποφευχθούν τυχόν αντίποινα, οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι ακόμη και αν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές, θα χρειαστεί να προσαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα, καθώς έχει προκαλέσει οικονομικές ανισορροπίες που έχουν φτάσει σε αυτό που κάποιος αποκάλεσε «σημείο καμπής».

«Οι τράπεζες άρχισαν να διενεργούν stress test έναντι πιθανών σοκ στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, στα επιτόκια ή σε άλλες πιστώσεις», δήλωσε στο Reuters ανώτερο στέλεχος μεγάλης τράπεζας.

Ένα άλλο στέλεχος είπε ότι οι εταιρείες δοκιμάζουν τους ισολογισμούς έναντι της πιθανής αστάθειας της αγοράς και της επίδρασής της στα ανεξόφλητα δάνεια. «Κάθε τράπεζα έχει διαφορετικά σενάρια με τα οποία ελέγχει την κατάσταση», είπε το άτομο.

Η Ένωση Τραπεζών της Τουρκίας δεν σχολίασε το εάν οι εταιρείες διενεργούσαν stress test.

Η ρυθμιστική Αρχή BDDK του κλάδου επίσης δεν σχολίασε.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν στην επί δύο δεκαετίες διακυβέρνησή του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του συμπιέζεται από την κρίση κόστους ζωής που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις μειώσεις των επιτοκίων που επεδίωξε ο Ερντογάν παρά τον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών πάνω από το 85% πέρυσι.

Σχετικά άρθρα