Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρουμπινί: Η μάχη για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ είναι μια πιθανή «οικονομική καταστροφή»

Ρουμπινί: Η μάχη για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ είναι μια πιθανή «οικονομική καταστροφή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νουριέλ Ρουμπινί,

«Αν υπήρχε έστω και μια προσωρινή αθέτηση για το χρέος των ΗΠΑ, θα ήταν πραγματικά μια οικονομική καταστροφή», δήλωσε ο καθηγητής και οικονομολόγος του NYU, Νουριέλ Ρουμπινί στο Yahoo Finance Live στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με αφορμή την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ότι ενεργοποιεί έκτακτα μέτρα προκειμένου να μπορέσουν οι ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να αποφευχθεί η χρεοκοπία, καθώς την Πέμπτη η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έφθασε στο ανώτατο όριο χρέους της.

«Επομένως, εάν το χρέος σας δεν πληρωθεί, οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές στον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκειται να αγοράσουν τα ομόλογά σας και θα έχετε εκτίναξη στα επιτόκια», υπογράμμισε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έφτασε επίσημα το όριο χρέους των 31,38 τρισ. δολαρίων.

Με τη σειρά του, αυτό ώθησε το υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιήσει τα «έκτακτα μέτρα» του για να παρακάμψει μια εξουθενωτική χρεοκοπία.

«Η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της κυβέρνησης θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ, το προς το ζην όλων των Αμερικανών και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», έγραψε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε υπόμνημα προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 13 Ιανουαρίου.

Οι εφιάλτες του 2011

Η Γέλεν είπε επίσης ότι τα έκτακτα μέτρα του yπουργείου Οικονομικών πιθανότατα θα εξαντληθούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ασκώντας πίεση στους νομοθέτες να βρουν μια λύση για το ανώτατο όριο του χρέους που έχει αποδειχθεί πρόκληση στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου του 2011 οι ΗΠΑ έχασαν την πιστοληπτική τους ικανότητα AAA από τον S&P εν μέσω μιας αμφιλεγόμενης συζήτησης για το ανώτατο όριο του χρέους που παραλίγο να «βάλει λουκέτο» στην κυβέρνηση.

Ο Ρουμπίνι λέει ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία μια παρόμοια κατάσταση, ειδικά καθώς η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει υποτονική οικονομική ανάπτυξη και πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

«Θα ήταν τρελό και ολοκληρωτική καταστροφή για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ρουμπίνι σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή χρεοκοπία.

Σχετικά άρθρα