Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Η Γερμανία «σέρνει» σε ύφεση την ευρωζώνη

Bloomberg: Η Γερμανία «σέρνει» σε ύφεση την ευρωζώνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ενέργεια, Ευρωζώνη, Οικονομική Ύφεση, Φυσικό Αέριο,

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί στο επόμενο έτος, καθώς αντιμετωπίζει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τον κίνδυνο ελλείψεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η παραγωγή στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει κατά 0,1% το 2023, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οποίοι εξακολουθούσαν να προβλέπουν ανάπτυξη 0,3% πριν από ένα μήνα.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αναμένεται να συρρικνωθεί 0,5% με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να αναμένουν ανάπτυξη.

Η ισχυρή εξάρτηση της Γερμανίας στο ρωσικό φυσικό αέριο την έφερε σε επικίνδυνη θέση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Με τις τιμές για την ενέργεια και για μια μεγάλη σειρά προϊόντων να αυξάνονται, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος διαβίωσης και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι χαμηλή.

Ενώ οι πιο πρόσφατες βασικές προβλέψεις της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι η οικονομία θα αποφύγει την τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα πτωτικά τρίμηνα), ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Ντε Γκίντος τόνισε σε εκδήλωση στη Μαδρίτη ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

«Είναι πιθανό, αλλά κατ’ αρχήν αυτή η κατάσταση δεν θα σήμαινε μια υπερβολικά έντονη ύφεση», τόνισε ο Ντε Γκίντος.

«Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον τρία συνεχόμενα τρίμηνα μέχρι την άνοιξη του 2023.

»Αλλά θα είναι μια άτυπη ύφεση, διότι η ζήτηση για εργασία θα παραμείνει υψηλή και οι επιχειρήσεις έχουν ακόμη ένα μεγάλο μαξιλάρι παραγγελιών να καλύψουν», τόνισε επικεφαλής οικονομολόγος στο Handelsblatt Research Institute.

Σχετικά άρθρα