Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας ξόδεψε 75 δισ. δολάρια φέτος για να σώσει τη λίρα – Σπαταλά 9 δισ. δολ. κάθε μήνα

Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας ξόδεψε 75 δισ. δολάρια φέτος για να σώσει τη λίρα – Σπαταλά 9 δισ. δολ. κάθε μήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τουρκία,

Υπολογίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα (TCMB) παρενέβη στη συναλλαγματική αγορά για να παρέμβει στην τουρκική λίρα, η αξία της οποίας μειώθηκε κατακόρυφα λόγω των μειώσεων των επιτοκίων τον τελευταίο χρόνο, με ενέσεις που έφτασαν τα 75 δισ. δολάρια.

Η οικονομολόγος Selva Bahar Baziki, σε ανάλυσή της στο Bloomberg, σημειώνει ότι η τελευταία μείωση των επιτοκίων της ΤCΜB θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη λίρα με την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ τα αρνητικά καθαρά αποθεματικά θα παρέχουν περιορισμένο χώρο για περαιτέρω παρέμβαση.

Στο άρθρο αναφέρθηκε ότι κατά μέσο όρο πωλούνταν 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα ανά μήνα για την υποστήριξη της λίρας.

Υπενθυμίζοντας ότι τα καθαρά αποθεματικά της ΤCΜΒ εξαιρουμένων των swaps είναι λιγότερα από μείον 50 δισ. δολάρια, αναφέρθηκε ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό, τα καθαρά αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας ήταν μείον 58,9 δισ. δολάρια την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από μείον 65,6 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο.

Συνολικά υπολογίστηκε εισροή συναλλάγματος ύψους 81,5 δισ. δολαρίων, αλλά η αύξηση των αποθεματικών από την αρχή του έτους έως σήμερα είναι 6,7 δισ. δολάρια, οπότε όταν ληφθεί υπόψη αυτή η αύξηση, η παρέμβαση υπολογίζεται σε περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην ανάλυση τονίζεται πως «η προηγούμενη εκτίμησή μας, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα έως τις 29 Ιουλίου, έδειξε ότι η ΤCΜB μπορεί να έχει παρέμβει κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

»Τα πραγματικά στοιχεία για τις εξαγωγές για τον Ιούλιο τέθηκαν υπόψιν μας και μείωσαν τις εισροές συναλλάγματος κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

»Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε μια πρόσθετη παρέμβαση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, συνολικού ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Πηγή: Capital

Σχετικά άρθρα