Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ούρσουλα: Πλαφόν στα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας

Ούρσουλα: Πλαφόν στα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Φυσικό Αέριο,

Δέσμη μέτρων με στόχο τη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και την στήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, παρουσίασε την Τετάρτη στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα εξεταστούν τις αμέσως επόμενες μέρες σε επίπεδο τεχνοκρατών των κρατών-μελών, ώστε να καταστεί δυνατή η υιοθέτησή τους στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ποια είναι τα μέτρα

Το πρώτο μέτρο που προτείνεται είναι ο καθορισμός ανώτατου ορίου κερδών για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος, όπως η προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές και πυρηνικά εργοστάσια.

Η ανώτατη τιμή αυτής της μορφής ενέργειας καθορίζεται σε 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το δεύτερο μέτρο είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια, που εμφανίζουν πολύ μεγάλα κέρδη λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας.

Σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λαιεν, τα δύο προαναφερόμενα μέτρα θα αποφέρουν έσοδα άνω των 140 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κράτη μέλη.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί στη συνέχεια για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, που πλήττονται από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας.

Το τρίτο μέτρο είναι η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής, που θα καθορίσει κάθε κράτος – μέλος.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα δοθούν κίνητρα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στην επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο, η Επιτροπή δεν υπέβαλε τελικά πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί όπως είπε η κ. φον ντερ Λαιεν, θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση με τους άλλους παραγωγούς πέραν της Ρωσίας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι η σημερινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν εξυπηρετεί πλέον τους καταναλωτές, που πρέπει να ωφεληθούν από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαμηλού κόστους.

Για το λόγο αυτό θα σταματήσει, όπως είπε, η κυριαρχική επιρροή του φυσικού αερίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Προς τον σκοπό αυτόν η Επιτροπή θα προχωρήσει σε σφαιρική και σε βάθος αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κατέληξε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Νίκος Μπέλος – Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα