Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η καταστροφή της τουρκικής λίρας ζημιώνει τις αραβικές τράπεζες

Η καταστροφή της τουρκικής λίρας ζημιώνει τις αραβικές τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Οίκος Fitch, Ομάν, Πληθωρισμός, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Τράπεζες,

Τράπεζες με έκθεση στην Τουρκία έχουν έλθει αντιμέτωπες με ζημίες από το τότε που άρχισε ο κατήφορος της λίρας το 2018.

O Fitch προβλέπει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα στα πλούσια κράτη του Αραβικού Κόλπου είναι αυτά που προβλέπεται να δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα το 2023 εξαιτίας των δεσμών τους με την Τουρκία.

Τράπεζες στο Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τουρκικές θυγατρικές τράπεζες αναγκάζονται να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους τις επιπτώσεις του υπερπληθωρισμού.

Αθροιστικά ο πληθωρισμός στην Τουρκία την τελευταία τριετία έχει υπερβεί το 100%.

Ο Fitch υπολογίζει ότι οι τράπεζες του Αραβικού Κόλπου με τουρκικές θυγατρικές ήδη είχαν καθαρές ζημίες 950 εκατ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Μεταξύ εκείνων με τη μεγαλύτερη αιμορραγία ήταν η NBD – κορυφαία τράπεζα του Ντουμπάι- και η Kuwait Finance House, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Κουβέιτ.

Η έκθεσή τους ανέρχεται στο 28% και 16% του ενεργητικού τους, αντίστοιχα.

Η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ επίσης επηρεάστηκε.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί ως πιστωτικά αρνητικό γεγονός (credit negative) την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η κατρακύλα της λίρας φθείρει την κεφαλαιακή τους βάση.

Σχετικά άρθρα