Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Έλληνες δεν σπαταλάνε ενέργεια – Περιορίζουν την κατανάλωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οι Έλληνες δεν σπαταλάνε ενέργεια – Περιορίζουν την κατανάλωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός, Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,

Στην Ελλάδα, πριν ακόμα υλοποιηθούν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δείχνουν να έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται στην πανάκριβη πραγματικότητα.

Ο ΑΔΜΗΕΕ, ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι έχουμε αρχίσει να περιορίζουμε εθελοντικά την κατανάλωση ενέργειας και μάλιστα σημαντικά.

Γράφεται η λίστα με τα νέα μέτρα στήριξης, στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις

Λίστα με μέτρα πλήρως κοστολογημένα, προσωρινά και μόνιμα, για φέτος και το 2023 έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο.

Ωστόσο η ιεράρχηση των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα.

Στη λίστα των μέτρων που είναι υπό εξέταση για το διάστημα 2022 – 2023 περιλαμβάνονται:

* συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα

* ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης

* επιταγή ακρίβειας

* fuel pass 3

* κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων

* αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού

* αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή

* διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.

Χρ. Σταϊκούρας για αυξήσεις σε ρεύμα: Η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί

Η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας θολώνει από τον υψηλό πληθωρισμό που οφείλεται στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και αναφερόμενος στο φυσικό αέριο είπε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ συνέστησε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αυτή τη στιγμή έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από το α’ τρίμηνο και δόθηκε για επιδοτήσεις στην ενέργεια.

Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες, τόνισε, θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και τις αρχές του 2023.

Για την συνολική εικόνα των εσόδων επανέλαβε ότι πρέπει να περιμένουμε την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου.

Τότε θα έχουμε εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα, οπότε θα γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να βοηθήσουμε την κοινωνία στο τέλος του έτους.

Για το φυσικό αέριο είπε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ συνέστησε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση.

«Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιδότηση, άρα θα χρειαστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη που θα λείψουν από αλλού» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερη η ανάγκη επιδοτήσεων από αυτή του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

«Θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και θα επιδιώκουμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων» τόνισε.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.

Σχετικά άρθρα