Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πιθανή η ύφεση στη Γερμανία – Δεν αποκλείεται ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το 10%

Πιθανή η ύφεση στη Γερμανία – Δεν αποκλείεται ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το 10%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Μπούντεσμπανκ (Γερμανική Κεντρική Τράπεζα), Οικονομική Ύφεση, Πληθωρισμός,

Πιθανή θεωρεί η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, μια ύφεση στη χώρα, ενώ αναμένει ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται και θα μπορούσε να κορυφωθεί σε άνω του 10% αυτό το φθινόπωρο.

Με την υπερμεγέθη βιομηχανία της να είναι βαριά εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο, η Γερμανία είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων σε οποιαδήποτε διακοπή του ενεργειακού ανεφοδιασμού και το αυξημένο κόστος ήδη επιβαρύνει την παραγωγή με μεγαλύτερο «πόνο» από ό,τι αναμενόταν.

«Η μείωση της οικονομικής παραγωγής τους χειμερινούς μήνες έχει γίνει πολύ πιο πιθανή», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στο μηνιαίο της report.

«Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών, είναι πιθανό να επηρεάσουν σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανέφερε.

Η Ρωσία έχει περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν τώρα τη γερμανική ύφεση ως αναπόφευκτη.

Οι υψηλές τιμές και η έλλειψη αερίου υποχρεώνει ήδη τη Γερμανία να περιορίσει την κατανάλωση, με τους κλάδους που εξαρτώνται σημαντικά από την ενέργεια, όπως την παραγωγή μετάλλων και την παραγωγή λιπασμάτων, να πλήττονται σημαντικά.

Το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει στο μεταξύ να ωθεί τον πληθωρισμό υψηλότερο και είναι απίθανο να κορυφωθεί πριν από το φθινόπωρο, περίπου πέντε φορές τον στόχο ης ΕΚΤ του 2%.

«Συνολικά, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 10% το φθινόπωρο.

»Το ρίσκο ανόδου του πληθωρισμού είναι υψηλό, ιδιαίτερα σε περίπτωση πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία», αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Αυτό στη συνέχεια αυξάνει τον κίνδυνο ραγδαίων αυξήσεων των μισθών, ιδιαίτερα δεδομένης της χαμηλής ανεργίας, κάτι που θα μπορούσε να διαιωνίσει τον υψηλό πληθωρισμό μέσω ενός σπιράλ αυξήσεων των μισθών, προειδοποιεί η Bundesbank.

Σχετικά άρθρα