Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηνωμένο Βασίλειο: Τα 2/3 των νοικοκυριών θα βυθιστούν σε ενεργειακή φτώχεια

Ηνωμένο Βασίλειο: Τα 2/3 των νοικοκυριών θα βυθιστούν σε ενεργειακή φτώχεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Βρετανία, Ενέργεια, Ηνωμένο Βασίλειο, Πληθωρισμός, Φυσικό Αέριο,

Σαράντα πέντε εκατομμύρια Βρετανοί θα βυθιστούν στη φτώχεια ενέργειας τον χειμώνα, συμπεραίνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Γιορκ.

Σύμφωνα με την έρευνα τα δύο τρίτα των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο –ή 18 εκατομμύρια οικογένειες– θα βυθιστούν σε οικονομική επισφάλεια μέχρι τον Ιανουάριο λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού – ο οποίος βρίσκεται ήδη σε υψηλό ρεκόρ 40 ετών.

Η περιοχή που θα πληγεί περισσότερο θα είναι η Βόρεια Ιρλανδία με το 76,3% των οικογενειών να παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, ακολουθούμενη από τη Σκωτία με 72,8%, μετά τα Δυτικά Μίντλαντς (70,9%) και, το Γιορκσάιρ και το Χαμπερ (70,6%).

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι πιο ανησυχητικά για τον χειμώνα καθώς οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω τον Ιανουάριο.

«Αναποτελεσματικό» το σχέδιο της Λιζ Τρας

Σε αυτή την συγκυρία το οικονομικό σχέδιο της Λιζ Τρας –που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός– δεν στέκεται, υποστηρίζει το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS).

Η Τρας έχει ανακοινώσει την αντιστροφή της αύξησης των πληρωμών για την εθνική ασφάλιση και μείωση φόρων.

Τα σχέδια της Λιζ Τρας για μείωση των φόρων είναι «δύσκολο να ταιριάξουν» με την οικονομική πραγματικότητα, επειδή ο πληθωρισμός θα αυξήσει τις πληρωμές τόκων κοινωνικής πρόνοιας και χρέους κατά δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το IFS.

Σύμφωνα με τη μελέτη του IFS οι μόνιμες φορολογικές περικοπές δεν θα ήταν λειτουργικές όταν ο πληθωρισμός φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ και θα ξεπεράσει το 13% φέτος.

Η δεξαμενή σκέψης επίσης προβλέπει ότι οι πληρωμές τόκων για το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου θα φτάσουν τα 104 δισεκατομμύρια λίρες το επόμενο έτος, διπλάσιο από αυτό που αναμενόταν τον Μάρτιο.

Παραίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Στέλεχος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας παραιτήθηκε, κατηγορώντας την Ofgem ότι ευνοεί τις επιχειρήσεις έναντι των καταναλωτών με την αλλαγή των κανόνων αγοράς που θα προσθέσει έως και 400 λίρες στο μέσο οικιακό λογαριασμό ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ο Guardian.

Η Κριστιν Φάρνις, μη εκτελεστικό μέλος της Αρχής Αγορών Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρισμού (Gema), του συμβουλίου της Ofgem, υπέβαλε την παραίτηση της στον υπουργό επιχειρήσεων, Kwasi Kwarteng, στις αρχές Αυγούστου.

Η Φάρνις είπε ότι η ρυθμιστική αρχή «παρέδωσε πάρα πολλά οφέλη στις εταιρείες σε βάρος των καταναλωτών», σύμφωνα με μια εσωτερική ανακοίνωση της Ofgem που διέρρευσε.

Το οικονομικό σχέδιο των Εργατικών

Ο Εντ Μιλιμπαντ, ο σκιώδης γραμματέας της κλιματικής αλλαγής είπε ότι η παραίτηση της Φάρνις ήταν «μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση κοιμάται στο τιμόνι όταν πρόκειται για την κρίση των λογαριασμών ενέργειας.

»Σε καμία άλλη χώρα δεν έχουν καταρρεύσει 32 προμηθευτές ενέργειας».

Το οικονομικό σχέδιο των Εργατικών προβλέπει άμεσο «πάγωμα» των τιμών ενέργειας εξοικονομώντας από προσωρινή φορολόγηση επί των κερδών των εταιριών ενέργειας και την διακοπή ελάφρυνσης των φόρων τους για νέες επενδύσεις.

Πηγή: ΕΡΤ – Ανταπόκριση, Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Σχετικά άρθρα