Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, εντείνοντας την πίεση προς τους καταναλωτές και αυξάνοντας την πίεση για ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 10,1% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, μετά από αύξηση 9,4% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό της τάξης του 9,8%.
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την κρίση του κόστους ζωής, με τους μισθούς να υπολείπονται περαιτέρω της αύξησης των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών κάθε είδους.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμος να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι υποψήφιοι που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργό υπόσχονται περαιτέρω βοήθεια σε όσους αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Οι οικονομολόγοι παρουσιάζονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον κίνδυνο ύφεσης να θεωρείται πλέον πολύ πιο πιθανός από το να μην υπάρξει, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων κόστους. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το δ’ τρίμηνο και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2024.
Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 13% αργότερα φέτος, όταν οι ρυθμιστικές αρχές επιτρέψουν να αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ενέργειας.
Αυτό θα σηματοδοτούσε το χειρότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ αγωνίστηκε να θέσει υπό έλεγχο το σπιράλ των μισθολογικών τιμών.
Ο Bailey κατηγόρησε τη Ρωσία για τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου, αυξάνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, που οδήγησε στο άλμα του πληθωρισμού.
Οι αυξήσεις αυτές μεταφέρονται στο κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών, ωθώντας τους πολίτες σε όλη τη χώρα να απαιτούν υψηλότερους μισθούς.
Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους σχεδιάζουν άλλον έναν γύρο απεργιών αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι δάσκαλοι, οι δικηγόρου και οι νοσηλευτές εξετάζουν τη δική τους δράση.
Οι πραγματικοί μισθοί, προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, μειώθηκαν κατά 3% το β’ τρίμηνο, με τον πιο απότομο ρυθμό από την έναρξη των καταγραφών το 2001, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 160.000 το β’ τρίμηνο, 46% λιγότερο από τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, και οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020.