Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

1 δολάριο = 17,5 τουρκικές λίρες – 78,6% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

1 δολάριο = 17,5 τουρκικές λίρες – 78,6% ο πληθωρισμός στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πληθωρισμός, Τουρκία,

Η τουρκική λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν άνοδο του πληθωρισμού, πράγμα που ενισχύει την πιθανότητα πιο ουσιαστικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Η λίρα υποχώρησε στο 17,5 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο, όταν η χώρα υπέφερε από μια σοβαρή νομισματική κρίση που ανάγκασε την κυβέρνηση να συνδέσει τις τραπεζικές καταθέσεις της τουρκικής λίρας με το δολάριο, σε ένα μέτρο που αν και προωθήθηκε με διθυράμβους από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντούτοις δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το νόμισμα διαπραγματευόταν με πτώση 0,4% στα 17,5 ανά δολάριο στις 12.15 μ.μ. τοπική ώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε μέχρι και το 17,53 ανά δολάριο νωρίτερα την ημέρα.

Η ισοτιμία την ώρα της ανάρτησης.

Τα υψηλότερα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές μειώνουν την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων των αναδυόμενων αγορών με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αναπτύξει την οικονομία της περιελάμβαναν τη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό, τη μείωση των αποδόσεων για ξένους και ντόπιους επενδυτές από το δημόσιο χρέος.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς σε λίρες βρίσκονται στο 19% ετησίως, ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, επισήμως τουλάχιστον, στο 78,6%, το υψηλότερο επίπεδο στις αναδυόμενες αγορές και τις βιομηχανικές οικονομίες.

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες επεκτάθηκε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών τον Ιούνιο, επιταχυνόμενος στο 9,1%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη.

Το έντυπο του πληθωρισμού των ΗΠΑ έχει παγιώσει τις προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο, ενισχύοντας την απήχηση του δολαρίου, ανέφερε σε έκθεσή της την Πέμπτη η διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών IG.

Η λίρα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί στο 18 ανά δολάριο εάν η ανοδική τάση του δολαρίου παραμείνει άθικτη, ανέφερε.

Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε περαιτέρω τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας σε «σκουπίδια», επικαλούμενος τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις ευρείες ανησυχίες για την οικονομία.

Η Fitch ανέφερε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο στο 71,4% φέτος.

Σχετικά άρθρα