Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βουτιά στο Χρηματιστήριο – στα ύψη τα επιτόκια!

Βουτιά στο Χρηματιστήριο – στα ύψη τα επιτόκια!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, Αντώνης Σαμαράς, Γιούρκι Κατάινεν, Γκίκας Χαρδούβελης, Επιτόκια, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Σάιμον Ο Κόνορ, Χρηματιστήριο, Χρηματιστήριο Αθηνών,

Χωρίς αντίκρισμα η «στήριξη» που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες. Οι αγορές συνεχίσουν να επιτίθενται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα tο επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων να φθάσει στο 8,995%, ενώ το χρηματιστήριο έκανε νέα βουτιά 2,2% και σε σύνολο 3 τελευταίων συνεδριάσεων -13,56%.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Τετάρτης με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ , ζητώντας την στήριξη της ΕΕ, μετά την άνοδο των επιτοκίων και το κραχ στο χρηματιστήριο.

Την Πέμπτη , τόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ, όσο και ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, επιβεβαίωσαν ότι οι Βρυξέλλες παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στον στόχο η Ελλάδα «να εξομαλύνει τον δρόμο της προς την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές».

Ταυτόχρονα κυβερνητικός αξιωματούχος από το Μιλάνο, όπου διεξάγονταν η σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ασίας, είχε επιβεβαιώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν μία ευρωπαϊκή προληπτική γραμμή στήριξης-χρηματοδότησης, αρκεί βέβαια αυτή η στήριξη να μη συνοδεύεται από νέο μνημόνιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές από το βήμα της Βουλής του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» και ότι το κλίμα στην αγορά «δεν αντανακλά την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας».

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές από ΕΕ και κυβέρνηση ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε μειωμένος κατά 2,22% στις 869,16 μονάδες.

Οι επενδυτές δείχνουν να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που δεν επηρέασε μόνο το χρηματιστήριο, αλλά και στην πορεία των κρατικών ομολόγων, καθώς η απόδοση του 10ετούς πλέον φτάνει σχεδόν το 9%.

Διεθνείς αναλυτές αποδίδουν τις αρνητικές αυτές εξελίξεις, στην ανησυχία των αγορών για το αν θα τα καταφέρει η Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο , χωρίς έστω να υπάρχει ένα νέο σχέδιο που να προβλέπει τις ενέργειες σε περίπτωση αποτυχίας δανεισμού από τις αγορές.

Σχετικά άρθρα