Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Το 96% των μικρομεσαίων αποκλεισμένο από τραπεζική χρηματοδότηση

Μίχαλος: Το 96% των μικρομεσαίων αποκλεισμένο από τραπεζική χρηματοδότηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Τράπεζες,

Το 96% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από την τραπεζική χρηματοδότηση, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο «3ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων» που πραγματοποιείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στο οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ επεσήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τις μεγάλες επιχειρήσεις σε ότι αφορά στη χρηματοδότησή τους, λόγω των διαφορετικών κριτηρίων και των περιοριστικών πολιτικών που εφαρμόζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Μίχαλος μάλιστα ανέφερε ότι στην Ελλάδα το 96% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση και τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης οδηγήθηκαν σε διακοπή λειτουργίας περίπου 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, ο κ. Μίχαλος ζήτησε να πληροφορηθεί για τους τρόπους με τους οποίους η Ε.Ε. σχεδιάζει να λύσει το μείζον αυτό πρόβλημα.

Oι εργασίες του «3ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Επιχειρήσεων» έλαβαν χώρα στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την εναρκτήρια συνεδρίαση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, κ. Richard Weber. Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εισηγήσεις γύρω από τις τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες – μέσω ερωτήσεων και τοποθετήσεων – γύρω από τα θέματα της διεθνοποίησης (πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε τρίτες αγορές, εμπορικές διαπραγματεύσεις, εμπόδια στο εμπόριο), της ανάπτυξης δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, της οικονομίας και της χρηματοδότησης (πρωτοβουλίες γύρω από τις ΜμΕ, καθυστερήσεις πληρωμών, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, επιστροφές ΦΠΑ, χρηματοδότηση μέσω crowdfunding) και της ενέργειας (τιμές, στόχοι, αποτελεσματικότητα, Εσωτερική Αγορά για την ενέργεια, επαναβιομηχανοποίηση).

Οι επιχειρηματίες – εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που συμμετείχαν , έστειλαν το δικό τους μήνυμα για μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το δίκτυο των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων Eurochambres και συγκεντρώνει πάνω από 800 επιχειρηματίες που προέρχονται από 45 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να «γίνουν» μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία ημέρα, να συζητήσουν και να ψηφίσουν για μερικά από τα πιο κρίσιμα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Ευρώπης.

Σχετικά άρθρα