Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 13% – Οι πολίτες δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν τρόφιμα

Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 13% – Οι πολίτες δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν τρόφιμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Πληθωρισμός,

Η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα και αυτό αποτυπώνεται ακόμα και στις λαϊκές αγορές όπου οι καταναλωτές, όταν δεν κόβουν από τα είδη ανάγκης, τότε, ψωνίζουν με το …κομμάτι, καθώς όπως δηλώνουν το πορτοφόλι τους αδειάζει πλέον στα μέσα του μήνα.

Στις καθημερινές αγορές των καταναλωτών, όπου ψωνίζουν πλέον ακόμα με τη φέτα το καρπούζι, καθώς οι τιμές φρούτων και λαχανικών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη αποτυπώνεται στην πράξη η στατιστική απεικόνιση του προβλήματος που ακούει στο όνομα πληθωρισμός.

«Κόσμο, δόξα το Θεό, έχουμε τις πρώτες δύο βδομάδες, αλλά μόλις περνάνε οι 15 μέρες, μειώνονται τα λεφτά και ο κόσμος…» δηλώνει στην κάμερα του MEGA παραγωγός σε λαϊκή αγορά ενώ άλλη συνάδελφός του επισημαίνει τις αλλαγές που έχει επιφέρει στις συνήθειες των καταναλωτών το κύμα ακρίβειας που έχει κατακλύσει την αγορά.

Δυσβάσταχτο κόστος για παραγωγούς και καταναλωτές

«Και στη μέση τα καρπούζια, και τέταρτο πουλάμε καρπούζια. Τι να κάνεις;

»Ο κόσμος πλέον αντιμετωπίζει δυσκολίες» προσθέτει άλλος παραγωγός.

«Ο κόσμος εκεί που ψώνιζε ποσότητα, τώρα θα πάρει ας πούμε μισό κιλό πιπεριές, τρεις ντομάτες» τονίζει.

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι αδυνατούν πλέον να σηκώσουν μόνοι τους το δυσβάσταχτο βάρος των ανατιμήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Όταν ερχόμουνα εγώ στη λαϊκή με 100 ευρώ έξοδα, μεροκάματο και καύσιμα, σακούλες και να πληρώσω και τον πάγκο, τώρα θέλω 200».

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αν κάποια από τα προϊόντα της λαϊκής είναι ακριβότερα από άλλα και στο σχετικό ερώτημα η απάντηση που δίνουν είναι: «Όλα ακριβά είναι».

Τρένο χωρίς φρένα ο πληθωρισμός

Την ίδια ώρα, τρένο χωρίς φρένα θυμίζει ο πληθωρισμός καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα αναρριχήθηκε τον Ιούνιο στο 12% από το 10,5% ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναμένεται να ανακοινωθούν την άλλη Παρασκευή, θα δείξουν πληθωρισμό πολύ κοντά στο 13%.

Σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είδη πρώτης ανάγκης και διακοπές είναι τα πρώτα έξοδα που περιορίζουν τα νοικοκυριά λόγω των ανατιμήσεων.

Ένας στους πέντε έχει μειώσει την αγορά καταναλωτικών αγαθών και σχεδόν έναν στους δύο δηλώνει ότι θα κάνει λιγότερες διακοπές φέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών.

<--OPaP--> <--OPaP-->

Σχετικά άρθρα