«Η έκρηξη του πληθωρισμού απαιτεί πρόσθετα μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΕΠ) Γιάννης Βουτσινάς με αφορμή την πορεία του πληθωρισμού για το μήνα Μάιο και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο.
Αναλυτικότερα ο πρόεδρος του ΕΕΠ Γ. Βουτσινάς προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ το μήνα Μάιο ο πληθωρισμός σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ στο 11,3%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην εκρηκτική άνοδο του φυσικού αερίου κατά 172,7%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 80,2%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 36,6%, αλλά και στις ανατιμήσεις κατά 18,8% στις μεταφορές, κατά 12,1% στη διατροφή και κατά 35% στη στέγαση.
»Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο τομέα κατά 10% για το 2022, ενώ ως το 2030 ο στόχος ανεβαίνει στο 30%, με παρεμβάσεις οι οποίες θα επιφέρουν σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πόροι που μπορούν να διατεθούν για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
»Τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει λάβει η κυβέρνηση, τόσο για την συγκράτηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, όσο και για την στήριξη των νοικοκυριών σίγουρα έχουν δώσει “ανάσες”, αλλά δεν επαρκούν, καθώς οι ανατιμήσεις όπως επισήμως καταγράφονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, είναι πρωτόγνωρες.
»Ο επιμελητηριακός και επιχειρηματικός κόσμος, αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ένα πολύ υψηλό ποσό για τον εξοβελισμό των αρνητικών συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, που ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ (3,7% του Α.Ε.Π.).
»Αναμένει όμως το επόμενο διάστημα, την προώθηση πρόσθετων μέτρων που θα στοχεύουν στην απομείωση του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των νοικοκυριών, προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγική διαδικασία και η ζήτηση στην αγορά, βάζοντας την οικονομία σε ένα νέο σπιράλ στάσιμου πληθωρισμού και ύφεσης».