Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Τουρκία 73,5% ο πληθωρισμός – Πείνα στην τουρκική φούσκα

Στην Τουρκία 73,5% ο πληθωρισμός – Πείνα στην τουρκική φούσκα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πληθωρισμός, Τουρκία,

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφθασε τον Μάιο το 73,5%, το υψηλότερο ποσοστό από το Φεβρουάριο του 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Άλμα 105,9% διαπιστώθηκε στο κόστος των μεταφορών, αντανακλώντας την ενεργειακή κρίση ενώ οι τιμές των τροφίμων διαμορφώνονται στο «διαστημικό» ποσοστό του 89,1%.

Όπως σχολίασε στο Reuters ο Αμερικανός στρατηγικός αναλυτής Τίμοθι Ας, «το θέμα είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά και η θεαματική αποτυχία της νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία, η παράλογη και απόλυτη αποτυχία της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν».

Τα νέα στοιχεία προκαλούν νέα διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, ενώ το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση για έναν χρόνο, με απώλεια περίπου του 45% της αξίας του.

Αιτία, η μείωση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης, που άρχισε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους υπό τις οδηγίες του Τούρκου προέδρου.

Η ένδεια στην οποία βυθίζονται αναπόφευκτα τα τουρκικά νοικοκυριά, λόγω του πληθωρισμού, είναι σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg «ο μοναδικός αντίπαλος» του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Σχετικά άρθρα