Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Ο πληθωρισμός πάνω από 10%

ΕΛΣΤΑΤ: Ο πληθωρισμός πάνω από 10%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΛΣΤΑΤ, Πληθωρισμός,

Την Τρίτη αναμένεται η ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) του ύψους του πληθωρισμού για τον Απρίλιο.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι αυτή τη φορά θα είναι διψήφιος, δηλαδή θα ξεπεράσει το 10% για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια.

Βασική κινητήριος δύναμη για ακόμα ένα μήνα εκτιμάται ότι θα είναι οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και σε σειρά βασικών προϊόντων.

Τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 10% ήταν τον Απρίλιο του 1994, οπότε είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Την περίοδο της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 είχε υποχωρήσει στο -1,4% και τον Απρίλιο του 2021 στο -0,3%.

Τα πρώτα δείγματα για το ύψος του πληθωρισμού του Απριλίου ήρθαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα με την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) των προκαταρκτικών στοιχείων για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 9,4% το Μάρτιο, καταλαμβάνοντας την 6η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν σε Εσθονία που ανήλθε στο 19%, στη Λιθουανία στο 16,6%, στη Λετονία στο 13,2%, στην Ολλανδία στο 11,2% και στη Σλοβακία στο 10,9%.

Τον Μάρτιο, οι τιμές της ενέργειας στη χώρα μας (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat) αυξήθηκαν κατά 57,5% όταν στην ευρωζώνη η άνοδος έφτασε στο 38%.
Ο δείκτης τροφίμων, ποτών και καπνού τον Απρίλιο στην Ελλάδα κατέγραψε αυξήσεις στις τιμές κατά 9,2% από άνοδο 6,4% στην ευρωζώνη.

Σχετικά άρθρα