Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα 600 εκατ. ευρώ τα «υπερέσοδα» των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος

Στα 600 εκατ. ευρώ τα «υπερέσοδα» των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άκης Σκέρτσος, Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας,

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα συμπεράσματα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφορικά με τα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πόρισμα έχει ήδη παραδοθεί στην κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

«Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επανέλθει κεντρικά με τα συμπεράσματά της» είπε ο υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Όπως έχει γράψει η «Ναυτεμπορική» οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής «θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία», μέσω της φορολόγησης με ειδικό τέλος 90% των πρόσθετων συγκυριακών εσόδων τους, όπως καταγράφονται στο τελικό πόρισμα της ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «υπερέσοδα» για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και αφορούν τους καθετοποιημένους ηλεκτροπαραγωγούς, αλλά και τις μονάδες ΑΠΕ που αποζημιώνονται απευθείας από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, το τέλος αυτό θα τροφοδοτήσει μέρος των πρόσθετων εκπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τι προτείνει η ΡΑΕ

«Έχουμε το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα των εταιρειών, με τρόπο διαυγή και δίκαιο θα οριστεί το έκτακτο τέλος -στο ύψος του 90%- στο οριστικό ποσό προσδιορισμού των επιπλέον εσόδων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

Όπως επίσης επισήμανε, «Η ΡΑΕ προτείνει να αφαιρεθεί το ποσοστό των εκπτώσεων ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί.

»Με τρόπο διαυγή και δίκαιο που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει έκτακτο τέλος ύψους 90% στο οριστικό ποσό προσδιορισμού των επιπλέον εσόδων».

Την Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναμένεται να μιλήσει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας.

Σχετικά άρθρα