Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

S&P Global: Σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» η Ρωσία

S&P Global: Σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» η Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δολάριο, Οίκοι Αξιολόγησης, Ρούβλι, Ρωσία, Χρεοκοπία,

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global έθεσε τη Ρωσία σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για το εξωτερικό της χρέος, καθώς η χώρα προσέφερε ρούβλια για την πληρωμή δύο ομολόγων σε δολάρια που έληξαν στις 4 Απριλίου.

Ο οίκος ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι η πληρωμή με ρούβλια αντί για δολάρια ισοδυναμεί με «επιλεκτική αθέτηση πληρωμών», όπως μετέδωσε το CNN.

Τι είναι η επιλεκτική χρεοκοπία;

Σύμφωνα με την S&P, η επιλεκτική χρεοκοπία κηρύσσεται όταν μια οντότητα έχει αθετήσει μια συγκεκριμένη υποχρέωση αλλά όχι ολόκληρο το χρέος της.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εμπόδισε τη Ρωσία να έχει πρόσβαση στα συναλλαγματικά της αποθέματα σε αμερικανικές τράπεζες, αναγκάζοντας τη Μόσχα να προσφερθεί να πληρώσει τα χρέη της σε ρούβλια, εκτρέποντας τα έσοδα από το συνάλλαγμα που διαφορετικά θα χρησιμοποιούνταν για να στηρίξει την πολεμική της εκστρατεία, ή να μην πληρώσει καθόλου.

Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ επέτρεπε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει κάποια από τα δεσμευμένα περιουσιακά της στοιχεία για να αποπληρώσει ορισμένους επενδυτές σε δολάρια μέχρι τότε.

Όσον αφορά την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι η χώρα του έχει τους πόρους για την αποπληρωμή του χρέους της και δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος κήρυξης χρεοκοπίας.

«Το μόνο που μπορεί να υπάρξει είναι τεχνικού χαρακτήρα, σκόπιμα δημιουργημένη χρεοκοπία», τόνισε ο Ντ. Πεσκόφ.

Η Ρωσία θα υποβάλει μήνυση: Μιλώντας στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Izvestia τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα προβεί σε αγωγή για το ζήτημα αυτό.

«Θα ασκήσουμε αγωγή, διότι αναλάβαμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι επενδυτές να λάβουν τις πληρωμές τους.

»Θα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο αποδείξεις για τις πληρωμές μας, για να επιβεβαιώσουμε τις προσπάθειές μας να πληρώσουμε σε ρούβλια, όπως ακριβώς κάναμε και σε ξένο νόμισμα. Δεν θα είναι μια απλή διαδικασία».

Σχετικά άρθρα