Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Fitch: Εάν η Ρωσία πληρώσει σε ρούβλια το χρέος της είναι «κρατική χρεοκοπία»

Fitch: Εάν η Ρωσία πληρώσει σε ρούβλια το χρέος της είναι «κρατική χρεοκοπία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημόσιο Χρέος, Οίκοι Αξιολόγησης, Οίκος Fitch, Ουκρανία, Ρούβλι, Ρωσία, Χρεοκοπία,

Εάν η Ρωσία πληρώσει σε ρούβλια το χρέος της σε ξένο νόμισμα που λήγει την Τετάρτη, αυτό θα συνιστούσε «κρατική χρεοκοπία» ανέφερε ο οίκος Fitch.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για τη Μόσχα, προκειμένου να πληρώσει 117 εκατ. δολάρια μαζί με πληρωμές τόκων για δύο από τα ομόλογά της σε δολάρια.

Η Μόσχα θα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών για να πραγματοποιήσει τις πληρωμές σε δολάρια, αλλά εάν δεν το κάνει, θα θεωρηθεί ως χρεοκοπία, σύμφωνα με τον Fitch.

Αυτό το είδος «αναγκαστικής μετατροπής των υποχρεώσεων πληρωμής» θα ήταν συνεπές με την προηγούμενη απόφαση του Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο C, «δείχνοντας ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αθέτησης υποχρεώσεων ή μια διαδικασία που μοιάζει με αθέτηση πληρωμών», σημείωσε ο οίκος.

Η χώρα δεν έχει αθετήσει πληρωμή ομολόγων σε τοπικό νόμισμα από τη ρωσική οικονομική κρίση το 1998 και τον περασμένο μήνα θεωρούνταν από πολλούς επενδυτές ως ένα σχετικά ασφαλές στοίχημα στις αναδυόμενες αγορές λόγω της συντηρητικής δημοσιονομικής της θέσης και της τεράστιας ενεργειακής της βιομηχανίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Άντον Σιλουάνοφ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα ήταν «απόλυτα δίκαιο» για τη Ρωσία να πραγματοποιήσει πληρωμές για το δημόσιο χρέος της σε ρούβλια έως ότου αρθούν οι κυρώσεις που, όπως είπε, έχουν παγώσει σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγματικών αποθεμάτων των 643 δισ. δολαρίων της χώρας.

Τα δύο ομόλογα με επερχόμενα κουπόνια διαπραγματεύονται ήδη σε περίπου 20 σεντς για το δολάριο, ένα εξαιρετικά στενόχωρο επίπεδο που δείχνει ότι οι επενδυτές που κατέχουν το χρέος προετοιμάζονται για χρεοκοπία.

O Fitch είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μια χρεοκοπία ήταν «επικείμενη».

Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν περίπου 170 δισ. δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, από τα οποία τα 20 δισ. δολάρια είναι σε ομόλογα σε ξένο νόμισμα.

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ήδη υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ρωσίας μετά από μια σειρά σκληρών κυρώσεων από τους δυτικούς συμμάχους.

Σχετικά άρθρα