Η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 890 μονάδων με πτώση 6,29%, ενώ εξανεμίζονται τα κέρδη από τις αρχές τους έτους.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για αύριο διαμορφώνεται στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι αυξημένη κατά 34% σε σχέση με τη σημερινή τιμή, δεν αποτελεί ωστόσο ρεκόρ καθώς τους προηγούμενους μήνες είχε διαμορφωθεί και σε υψηλότερα επίπεδα.
Αντίστοιχα η τιμή του φυσικού αερίου στην πλατφόρμα TTF της Ολλανδίας το μεσημέρι διαμορφώθηκε στα 120,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 36,1%.
Η αύξηση της τιμής για το ρεύμα οφείλεται και στην μεγάλη μείωση (σχεδόν 50%) της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές που αναμένεται αύριο, σε σχέση με την σημερινή ημέρα, καθώς το κενό καλύπτεται από τις ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:15, διαμορφώνεται στις 888,53 μονάδες με πτώση 6,29%.
Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες κατέγραφαν και τα μεγαλύτερα κέρδη από τις αρχές του 2022, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,49%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,72%.
Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Ασφαλειών (+0,52%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-10,36%), των Τραπεζών (-9,41%) και των Πρώτων Υλών (-8,30%).
Ανοδικά κινούνται μόλις 2 μετοχές, 128 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη άτυπη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Παρίσι, ενόψει των αποφάσεων της 10ης Μαρτίου για έναν πιθανό τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων.
Η ρωσική εισβολή, ωστόσο, στην Ουκρανία έχει αλλάξει την εικόνα καθώς ενισχύει την προοπτική για υψηλότερο ενεργειακό κόστος, χρηματοπιστωτική αναταραχή και μείωση του εμπορίου της Ευρωζώνης.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και σε πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους για να αμβλύνει την επίπτωσή της.