Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Στουρνάρας, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ουκρανία, Ρωσία, Τράπεζα της Ελλάδος,

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ενδελεχή αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ.

«Αυτή (η αξιολόγηση) θα περιλαμβάνει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει την εικόνα σχετικά με τα σχέδια της ΕΚΤ για τον τερματισμό του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων (APP) που θα άνοιγε τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από μία και πλέον δεκαετία.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη άτυπη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στο Παρίσι, η οποία συμπίπτει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και να περιπλέξει την έξοδο της ΕΚΤ από την περίοδο των αρνητικών επιτοκίων.

Η σημερινή συνεδρίαση επρόκειτο να προετοιμάσει τις αποφάσεις για τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 10 Μαρτίου για έναν πιθανό τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Η ρωσική εισβολή, ωστόσο, στην Ουκρανία έχει αλλάξει την εικόνα καθώς ενισχύει την προοπτική για υψηλότερο ενεργειακό κόστος, χρηματοπιστωτική αναταραχή και μείωση του εμπορίου της Ευρωζώνης.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και σε πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η οποία στηρίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για το 40% των αναγκών της.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους για να αμβλύνει την επίπτωσή της.

Ο ακριβής οικονομικός αντίκτυπος είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί πριν γίνει γνωστή η πλήρης έκταση της σύγκρουσης καθώς και οι οικονομικές κυρώσεις που θα ακολουθήσουν, αλλά αναλυτές συμφωνούσαν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιβραδύνει την απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

«Θα κάνει την ΕΚΤ πιο επιφυλακτική και μπορεί να καθυστερήσει την απόφαση για τον σταδιακό τερματισμό των αγορών ομολόγων», δήλωσε αναλυτής της Pictet.

Ο επικεφαλής ερευνών της Daiwa Capital Markets συμφώνησε ότι η ουκρανική κρίση «θα επιβραδύνει τον ρυθμό ομαλοποίησης της πολιτικής της ΕΚΤ», ενώ οικονομολόγος της ING πρόσθεσε πως η ΕΚΤ μπορεί τώρα να μην προχωρήσει στον καθορισμό ημερομηνίας που θα τερματισθεί το APP.

Σχετικά άρθρα