Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαγκάρντ: «Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο για ένα διάστημα»

Λαγκάρντ: «Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο για ένα διάστημα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ, Πληθωρισμός,

Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο για ένα διάστημα, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Περιμένουμε τα δεδομένα και θα τα επανεξετάσουμε προσεκτικά τον Μάρτιο», τόνισε η κ. Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τονίζοντας πως οι αποφάσεις θα είναι σταδιακές, και πάντα βάσει των εκάστοτε δεδομένων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι τα νοικοκυριά πιέζονται από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Σχετικά με τη σημερινή αύξηση επιτοκίων στο 0,5% από την Τράπεζα της Αγγλίας, η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε η Τράπεζα δεν προχωρά σε αντίστοιχές κινήσεις επειδή στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παραδοσιακά υψηλότερες από ό,τι στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, τόνισε πως ναι μεν η ανεργία είναι σε χαμηλά επίπεδα, «σχεδόν προ πανδημικά», αλλά, υπογράμμισε πως «αυτό που δεν βλέπουμε, είναι μια αύξηση μισθών», δεδομένο που παρακολουθεί η ΕΚΤ «προσεκτικά».

Yπενθυμίζεται ότι το καταθετικό επτόκιο της ΕΚΤ είναι στο ιστορικό χαμηλό του -0,5%.

Το έκτακτο πρόγραμμα PEPP έχει αποφασιστεί να τερματιστεί τον Μάρτιο.

Το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP πρόκειται να αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα των 20 δισ. σε 40 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Απρίλιο.

Αυτό το επίπεδο θα πρέπει στη συνέχεια να υποχωρήσει σταδιακά στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα τον Οκτώβριο.

Η μόνη μικρή αλλαγή στην ανακοίνωσή της ήταν η αφαίρεση της φράσης ότι η επόμενη κίνηση στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να είναι «προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει σε ετοιμότητα για να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» τονίζει.

Βασικό σενάριο της ΕΚΤ έως τώρα είναι πως ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί μέσα στο έτος.

Ωστόσο τη θέση αυτή αμφισβητούν επενδυτές και αρκετοί αναλυτές, μετά και την απροσδόκητη εκτίναξη του δείκτη στην Ευρωζώνη στο ιστορικό υψηλό του 5,1% τον Ιανουάριο.

«Οι ελπίδες για ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σίγουρα έχουν διαψευστεί και η πίεση στην κεντρική τράπεζα για πιο δραστικές κινήσεις εντείνεται» σχολιάζει η Commerzbank.

H EKT «βλέπει» τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% το 2023 και το 2024 και μένει να φανεί εάν θα αλλάξει την εκτίμησή της τους επόμενους μήνες.

Μέχρι στιγμής η Λαγκάρντ στη βάση των υπολογισμών αυτών χαρακτηρίζει απίθανη την όποια αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Οι αγορές όμως ποντάρουν σε αύξηση κατά 28 μονάδες βάσης μέσα στο 2022, με την πρώτη κίνηση να έρχεται τον Ιούλιο.

Σχετικά άρθρα