Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΕΒΕΑ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Επιμελητήριο της Τρίπολης Λιβύης υπό το «βλέμμα» του ΥΠΕΞ

Το ΕΒΕΑ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Επιμελητήριο της Τρίπολης Λιβύης υπό το «βλέμμα» του ΥΠΕΞ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Enterprise Greece, Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Μπρατάκος, ΕΒΕΑ, Ιωάννης Σμυρλής, Κώστας Φραγκογιάννης, Λιβύη, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων,

Το Εμπορικό, Βιομηχανικό και Αγροτικό Επιμελητήριο Τρίπολης Λιβύης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του λιβυκού Επιμελητηρίου και των υπουργείων Οικονομικών και Νεολαίας της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υπό υπό την αιγίδα του Υπουργού Οικονομίας και Εμπορίου.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας επιδιώκει την ευνοϊκή συνεργασία για τη βελτίωση των απαραίτητων συνθηκών για ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Συζητήθηκαν οι οικονομικές πτυχές και τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο της ελληνο-λιβυκής συνεργασίας από όλες τις πλευρές, που αντιπροσωπεύονται στη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας μεταξύ των δύο χωρών, στο άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών μεταξύ τους, καθώς και στην επέκταση των υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κάνουν ό,τι μπορούν με τις αρμόδιες Αρχές των χωρών τους για να κλείσουν αυτά τα θέματα όπως και άλλα που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Η λιβυκή πλευρά ιδιαιτέρως υποσχέθηκε την απαραίτητη επικοινωνία με τις αρμόδιες λιβυκές Αρχές για την επίσπευση της διευθέτησής της.

Η ελληνική πλευρά εξέτασε τις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα των υπηρεσιών όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και οι υποδομές γενικότερα, καθώς και οι φαρμακοβιομηχανίες, υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα έχει πολλά που μπορεί να προσφέρει στη λιβυκή πλευρά όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη γόνιμη συνεργασία των δύο χωρών, μεταδίδει η λιβυκή ιστοσελίδα Libya Herald.

Η ανακοίνωση του ΕΒΕΑ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία από τη Λιβύη πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος και τα μέλη του ΔΣ, Νικόλαος Κιολεΐδης και Φάνης Ματσόπουλος, στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Υφ. Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφ. Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τα θέματα Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Γεν. Γρ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπ. Εξωτερικών και πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής, ενώ στη λιβυκή αποστολή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρίπολης, Farag Darbil Amer, η Υφ. Νεολαίας και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, Randa MH Grebi και ο Υφ. Οικονομικών για τα θέματα προϋπολογισμού, Abraheem Akrah.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μπρατάκος αναφέρθηκε στη διαρκή παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Λιβύη, στις δυνατότητες διεύρυνσης των δραστηριοτήτων τους, αλλά και στις νέες προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες και πρόθυμες να επανέλθουν ακόμη πιο δυναμικά.

»Και να συμμετέχουν ενεργά στα έργα ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης της Λιβύης.

»Έργα, που κρίνονται αναγκαία στην παρούσα φάση και στα οποία η ελληνική βιομηχανία, μπορεί και θέλει να βοηθήσει.

»Παράγοντας και εξάγοντας πρώτες ύλες και υλικά απαραίτητα για τα έργα υποδομών που σχεδιάζονται.

»Αλλά και να διερευνήσουν νέες προοπτικές συνεργασίας σε ένα ευρύτερο φάσμα τομέων», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Σχετικά άρθρα