Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία πούλησε 844 εκατ. δολ. για να συγκρατήσει τη λίρα από την άβυσσο

Η Τουρκία πούλησε 844 εκατ. δολ. για να συγκρατήσει τη λίρα από την άβυσσο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οικονομική Κρίση, Πληθωρισμός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (22/12) ότι πούλησε 844 εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της απ’ ευθείας παρέμβασής της στην αγορά την 1η Δεκεμβρίου, την πρώτη από πέντε που πραγματοποίησε αυτό το μήνα για να περιορίσει την κατάρρευση της λίρας, η ισοτιμία της οποίας ανέβηκε αφού είχε φθάσει αυτή την εβδομάδα σε βάθη ρεκόρ.

Η τουρκική λίρα έφτασε φέτος σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της πίεσης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για νομισματική χαλάρωση.

Έχασε μέχρι και 60% της αξίας της μέσα σ’ ένα χρόνο πριν σημειώσει σημαντική άνοδο αυτή την εβδομάδα αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ενθάρρυνση των αποταμιεύσεων σε λίρες και την προστασία των καταθέσεων.

Απότομη ανάκαμψη της λίρας μετά τα μέτρα από Ερντογάν

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε απότομα μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραφε νωρίτερα.

Αυτό συνέβη παρόλο που ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι θα συνεχίσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Η τουρκική λίρα, που είχε καταγράψει βουτιά που ξεπερνούσε το 10% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου είχε φτάσει νωρίτερα τα 18,4, ενισχύθηκε στη συνέχεια κατά 10,8%.

Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 12 λίρες ανά δολάριο και κατόπιν ανέβηκε στις 13,4 ανά δολάριο.

Μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ερντογάν είπε ότι τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ οι καταθέσεις τους είναι εγγυημένες.

«Παρουσιάζουμε μια νέα οικονομική εναλλακτική στους πολίτες που θέλουν να ελαφρύνουν τις ανησυχίες τους για τις αποταμιεύσεις τους από την αύξηση της ισοτιμίας» είπε, υποστηρίζοντας ότι «με τη μείωση των επιτοκίων, όλοι θα δούμε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σε μερικούς μήνες».

«Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον ο παράδεισος εκείνων που θέλουν να αυξήσουν τα λεφτά τους με υψηλά επιτόκια, δεν θα είναι καταφύγιο για τις εισαγωγές», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε όσους «έχουν χρήματα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση» να συμβάλουν στις επενδύσεις και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους εξαγωγείς και τους συνταξιούχους.

Η ισοτιμία δολαρίου – λίρας την ώρα της παρούσας ανάρτησης:

Σχετικά άρθρα