Ένα σχέδιο-βόμβα για τα κόκκινα δάνεια επιδιώκει να προωθήσει η τρόικα, που αν τελικά τα καταφέρει, καθώς υπάρχουν σθεναρές αντιστάσεις από την κυβέρνηση, θα τινάξει στον αέρα χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις.
Όπως αποκάλυψε στο tribune.gr ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι απαιτήσεις της τρόικας να συνδέσει την ρύθμιση των κόκκινων δανείων με ένα νέο πτωχευτικό κώδικα, είναι εκ του πονηρού.
Στην ουσία η τρόικα δεν ενδιαφέρεται να σώσει τις ελληνικές επιχειρήσεις ούτε να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ξεκαθαρίσει παντελώς το τοπίο στην ελληνική τραπεζική αγορά.
Έτσι περιπλέκει συνεχώς την κατάσταση, για την προώθηση μιας ευνοϊκής ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια, βάζοντας στο τραπέζι πρόσθετα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η κατάρτιση ενός νέου πτωχευτικού κώδικα, που απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την υλοποίηση του.
Στο μεταξύ και με δεδομένο ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επείγει, πιέζει την κυβέρνηση για κάποιες πιο «πρόχειρες» ρυθμίσεις, που θα προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων.
Στην «καλή» κατηγορία θα υπάγονται τα δάνεια που οι τράπεζες –με συγκεκριμένα αυστηρότατα κριτήρια- θα εκτιμούν ότι πράγματι μπορούν να ρυθμιστούν. Στην κατηγορία αυτή βέβαια εκτιμάται ότι θα μπει το πολύ- πολύ το 15% 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όλα τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να τα «πουλήσουν» σε funds σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ίσως και στο 10% της πραγματικής τους αξίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις επισφάλειες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Στη συνέχεια βέβαια τα funds που έχουν «αγοράσει» τα κόκκινα δάνεια θα σπεύσουν να τα εισπράξουν με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, που βρεθούν αντιμέτωπες με τους πιο σκληρούς κερδοσκόπους.
Το ίδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, διαβεβαίωνε το tribune.gr ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη, γι αυτό και οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν «κολλήσει» και μέχρι να βρεθεί λύση δεν πρόκειται να γίνουν πλειστηριασμοί.