Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«To Brexit έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από την πανδημία» στη βρετανική οικονομία

«To Brexit έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από την πανδημία» στη βρετανική οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Οι επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι χειρότερες από αυτές που προκαλεί η πανδημία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βρετανία.

Ο Ρίτσαρντ Χιουζ, επικεφαλής του Office for Budget Responsibility (OBR) δήλωσε στο BBC οτι η αποχώρηση από την ΕΕ θα «μειώσει μακροπρόθεσμα το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 4%», προσθέτοντας ότι λόγω της πανδημίας θα μειωθεί επιπλέον κατά 2%».

«Μακροπρόθεσμα, το Brexit έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από την πανδημία», είπε ο Χιουζ στο BBC, λίγες ώρες μετά την απάντηση του OBR στον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικων Ρίσι Σούνακ.

Ο Σούνακ ανέφερε πως η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα επιτρέψουν στη Βρετανία να βγει από την πανδημία του κορωνοϊού.

Εκτίμησε οτι το ΑΕΠ της Βρετανίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% για το 2021, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης Τζόνσον για ανάπτυξη 4% τον περασμένο Μάρτιο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό κινούνται στο επίπεδο του 4% για το 2022.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του OBR δήλωσε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να φτάσει στο 4,4%, το «υψηλότερο ποσοστό που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και τρεις δεκαετίες».

Αλιευτικός πόλεμος

Την ίδια ώρα η σύγκρουση Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας για την αλιεία απειλεί να οδηγήσει σε πλήρη εμπορικό πόλεμο μετά το Brexit.

Η γαλλική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα αποκλείσει τα βρετανικά πλοία από ορισμένα λιμάνια την επόμενη εβδομάδα, εάν δεν επιλυθεί η διαφωνία μετά το Brexit για τις άδειες αλιείας.

Το Παρίσι έφτασε στο σημείο να προτείνει ότι θα μπορούσε να περιορίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στα νησιά της Μάγχης, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι σχέσεις μετά την αποχώρηση από την ΕΕ επιδεινώθηκαν περαιτέρω.

Η βρετανική κυβέρνηση απάντησε ότι οι απειλές δεν είναι συμβατές με το «διεθνές δίκαιο» και προειδοποίησε για «αντίστοιχη απάντηση» εάν το Παρίσι δεν υποχωρήσει.

Σχετικά άρθρα