Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Ανεπαρκείς οι φοροελαφρύνσεις

Μίχαλος: Ανεπαρκείς οι φοροελαφρύνσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν είναι ικανοποιητικές οι φοροελαφρύνσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2015:

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει, για το 2015, επιστροφή στην ανάπτυξη, με ρυθμό 2,9%, μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Ωστόσο, η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη, για να γίνει πραγματικότητα, πρέπει να ενισχυθεί με σημαντικές πρωτοβουλίες και αλλαγές στο εφαρμοζόμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Δυστυχώς, στο προσχέδιο δεν προβλέπεται η μείωση, έστω και σταδιακά, των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ενώ για μία ακόμη χρονιά είναι ανεπαρκείς οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Αισιόδοξες είναι επίσης οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την αύξηση των εσόδων, καθώς αυτές στηρίζονται κυρίως στην άμεση και έμμεση φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, όμως, έχουν εξαντλήσει πλέον τη φοροδοτική τους ικανότητα, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση στη γάγγραινα της φοροδιαφυγής.

Οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, καθώς και η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αποτελούν, βέβαια, ένδειξη για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Επίσης, σημαντική είναι η πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την προώθηση ρύθμισης για την εξόφληση σε πολλές δόσεις των οφειλών προς το Δημόσιο.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί το Νοέμβριο στη Βουλή, θα περιέχει σημαντικές βελτιώσεις, κυρίως σε ότι αφορά το σκέλος των φοροελαφρύνσεων».

Σχετικά άρθρα