Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερο έως και 45% σε σχέση με πέρυσι

Το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερο έως και 45% σε σχέση με πέρυσι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Πετρέλαιο, Πετρέλαιο Θέρμανσης,

«Φωτιά» στις τσέπες των νοικοκυριών βάζει το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο κάνει πρεμιέρα αύριο Παρασκευή.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς θα πωλείται ακριβότερο έως και 45% σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο που είχε ξεκινήσει η διάθεσή του.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να πωλείται στο 1,13 – 1,15 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα από 0,798 ευρώ πέρυσι ενώ στα νησιά η τιμή του λίτρου ενδεχομένως να ξεπεράσει το 1,20 ευρώ το λίτρο.

Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς

Η φετινή σεζόν, όπως λένε οι παράγοντες της αγοράς, βρίσκει τις περισσότερες πολυκατοικίες και μονοκατοικίες με άδειες τις δεξαμενές πετρελαίου καθώς πριν το κλείσιμο της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιος 2021) η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε ανέβει στα 0,957 ευρώ το λίτρο και οι καταναλωτές θεωρούσαν απαγορευτικό το κόστος για να αγοράσουν μεγάλη ποσότητα και να φουλάρουν τις δεξαμενές για το φετινό χειμώνα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις πρώτες ημέρες οι παραγγελίες θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν μικρές ποσότητες έως 500 λίτρα καθώς τα νοικοκυριά θα αφήσουν για αργότερα την προμήθεια πετρελαίου και συγκεκριμένα όταν θα πλησιάζει η ώρα της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος είναι αυξημένο έως και 68% σε σχέση με πέρυσι.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει εντός του Νοεμβρίου ώστε το επίδομα να δοθεί προκαταβολικά στα νοικοκυριά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι και τα ποσά για το επίδομα θέρμανσης

Φέτος, πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν επίδομα θέρμανσης από 100 έως 750 ευρώ.

Τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά.

Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο

26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα

29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο.

Επίδομα θέρμανσης δικαιούται και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) υπό την ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Σχετικά άρθρα