Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο άλμα κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Νέο άλμα κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πληθωρισμός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Νέο άλμα κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο της χώρας -σε προσαρμοσμένη βάση για την αύξηση των τιμών- σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, πλήττοντας έτσι τις ελπίδες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια μείωση των επιτοκίων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα, στο ετήσιο 19,25% τον Αύγουστο από 18,95% τον Ιούλιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 18,75%.

Η λίρα βρέθηκε να κατρακυλά έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία και αυτή την χώρα χάνει 0,5% στο 8,3214 ανά δολ.

Η απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε τα πραγματικά επιτόκια της Τουρκίας στις -25 μονάδες βάσης, κάτι που δημιουργεί νέες δυσκολίες στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Σαχάπ Καβτζιόγλου ο οποίος έχει δεσμευτεί να κρατήσει το βασικό επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει πιέσεις από τον Τούρκο πρόεδρο για μια μείωση των επιτοκίων ακόμα και αυτό τον μήνα.

Τα στοιχεία ενδεχομένως να βάζουν τον κεντρικό τραπεζίτη σε τροχιά σύγκρουσης με τον Ερντογάν, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα επανέλαβε τις ανορθόδοξες απόψεις του ότι τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν τον πληθωρισμό.

«Δεν είναι δυνατόν ο πληθωρισμός να ενισχυθεί περαιτέρω από εδώ και πέρα, καθώς περνάμε σε χαμηλότερα επιτόκια», δήλωσε.

Η τουρκική λίρα χάνει πάνω από 13% από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ανέλαβε διοικητής της κεντρικής τράπεζας ο Σαχάπ Καβτζιόγλου.

Ο Σαχάπ Καβτζιόγλου, ο οποίος κράτησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 19% για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση τον προηγούμενο μήνα, είναι ο τέταρτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας από το 2019.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε τους τρεις προηγούμενους διοικητές.

Σχετικά άρθρα