Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Θηλιά» για Ερντογάν η τουρκική λίρα – Iστορικό χαμηλό έναντι δολαρίου και ευρώ

«Θηλιά» για Ερντογάν η τουρκική λίρα – Iστορικό χαμηλό έναντι δολαρίου και ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τουρκία, Χρηματιστήριο,

Σταθερά, σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ παραμένει η τουρκική λίρα, η οποία υποχωρούσε το απόγευμα της Πέμπτης στις 8,51 λίρες έναντι του αμερικανικού νομίσματος και στις 10,40 λίρες, έναντι του ευρώ.

Η τουρκική λίρα καταγράφει πτώση εντός Μαΐου έναντι του δολαρίου πέραν του 2%, ενώ από την αρχή του 2021 υποχωρεί κατά 25,1%. Έναντι του ευρώ υποχωρεί εντός του τρέχοντος έτους κατά 38%.

Το νέο πλήγμα στην τουρκική λίρα, έρχεται μετά την απόλυση την περασμένη Τρίτη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Oguzhan Ozbas, δύο μήνες μετά που ο Πρόεδρος της Τουρκίας απέλυσε τον τρίτο στην σειρά κατά τους τελευταίους 22 μήνες, Διοικητή της τράπεζας Naci Agbal.

Ανησυχίες προκαλεί η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να μειώσει τον πληθωρισμό καθώς επιδιώκει να στηρίξει την οικονομία που πλήττεται από την κρίση της πανδημίας της COVID-19.

Η νομισματική επιτροπή της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας διατήρησε αμετάβλητο στο 19% το επιτόκιο κατά τη συνεδρία της εντός Μαΐου, την στιγμή που ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στο 17,14%.

O Ερντογάν επιμένει στην ανορθόδοξη άποψη του για μείωση των επιτοκίων έτσι ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, την στιγμή που ο πληθωρισμός είναι σε υψηλά δύο ετών.

Σχετικά άρθρα