Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο «πάγωσε» το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο «πάγωσε» το Ταμείο Ανάκαμψης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ,

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη απαγόρευσε με προσωρινή διάταξη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, να υπογράψει το νόμο για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου, ο κ. Σταϊνμάιερ θα πρέπει να περιμένει πρώτα την απόφαση προτού υπογράψει το νόμο.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η αναμονή; Μέχρι και 3 μήνες.

Το νομοσχέδιο συμμετοχής της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης είχε ψηφιστεί την Πέμπτη από τη γερμανική βουλή με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων και την Παρασκευή το πρωί ομόφωνα από το Συμβούλιο των Κρατιδίων.

Αμέσως μετά κατατέθηκαν σειρά αγωγών στην Καρλσρούη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των εναγόντων, αλλά το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στην Καρλσρούη.

Οι επικριτές της γερμανικής συμμετοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης εκφράζουν σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung το φόβο ότι τα οικονομικά αδύναμα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν τα δάνειά τους στο Ταμείο με συνέπεια να πρέπει να αναλάβουν τα χρέη τους τα οικονομικά ισχυρότερα κράτη.

Η Γερμανία θα αναλάμβανε οικονομικές υποχρεώσεις ακαθόριστου ύψους, ενδεχομένως πάρα πολύ υψηλές.

Κατά αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μια «Ένωση Χρεών», όπου το ένα κράτος θα είναι υπεύθυνο για τα χρέη του άλλου.

Το λεγόμενο bailout απαγορεύεται όμως από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, επιχειρηματολογούν.

Το ανώτατο δικαστήριο θα πρέπει να παρέμβει προτού υπογράψει το νόμο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαφορετικά η Γερμανία θα αναλάμβανε ευθύνες από τις οποίες δεν θα μπορούσε να παραιτηθεί – εάν μάλιστα το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο δώσει δίκαιο στους ενάγοντες.

Το δικαστήριο φαίνεται να δέχτηκε αυτή την επιχειρηματολογία.

Σχετικά άρθρα