Τα 20 δις που έχουν εξασφαλιστεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας. Μπορούν, όμως, και πρέπει να είναι ο βασικός καταλύτης για το μετασχηματισμό και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, πάνω σε υγιέστερες βάσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ημερίδα “Κρατικές ενισχύσεις και ανάπτυξη”.
Όπως υπογράμμισε, θα απαιτηθεί υψηλή στόχευση και αποτελεσματικότητα, τόσο στο επίπεδο του σχεδιασμού, όσο και στο επίπεδο της υλοποίησης.
Χρειάζεται να υπάρξουν σαφείς στρατηγικές επιλογές και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ώστε οι ενισχύσεις να στραφούν σε επιχειρήσεις που τις έχουν πραγματικά ανάγκη, σε επιχειρήσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.
Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, το δυσκολότερο στοίχημα στη νέα περίοδο είναι να συνειδητοποιήσουμε και να συμφωνήσουμε ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη λογική του «μοιράζουμε χρήματα».
Πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική των χωρίς σχέδιο επιδοτήσεων, που κατέληξαν αφενός να θεωρούνται ως ένα είδος δικαιώματος και αφετέρου, να ταυτίζονται με μια ατελείωτη γραφειοκρατία, αλλά και φαινόμενα διαφθοράς.
Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι δυναμικές επιχειρήσεις, είναι ευκολότερη και γρήγορη πρόσβαση σε κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν καινοτόμες ιδέες, για να αναπτύξουν εξωστρεφή δραστηριότητα, για να υλοποιήσουν νέα σχέδια.
Σε αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε, πρέπει να εστιάσουν οι κρατικές ενισχύσεις, με τη μορφή σύγχρονων, ευέλικτων και αποτελεσματικών εργαλείων χρηματοδότησης.
Με την περαιτέρω ανάπτυξη μηχανισμών όπως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, οι επιχειρηματικοί άγγελοι, τα προγράμματα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους, τα start-up funds σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες και η αγροτική παραγωγή κτλ.
Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, με προγράμματα αλλά και διαδικασίες ένταξης που ανταποκρίνονται στα δεδομένα της εποχής.
Στη στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση του εργαλείου που λέγεται κρατικές ενισχύσεις, τα Επιμελητήρια μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά – με δεδομένο ότι η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ έχει έντονη περιφερειακή διάσταση, τόνισε.
Η επιτυχημένη ή μη διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων αυτής της περιόδου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση. Και να διασφαλίσει ξανά συνθήκες ευημερίας, όχι μόνο για τη σημερινή γενιά, αλλά και για αυτές που ακολουθούν, κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.