Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η λίστα με τις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν με πάνω από 100 εκατ. ευρώ

Η λίστα με τις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν με πάνω από 100 εκατ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κώστας Τσιάρας, ΥΔΑΣ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε ΜΚΟ την περίοδο 2000 – 2010, σύμφωνα με έλεγχο που διενήργησαν ορκωτοί λογιστές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για πολύ σημαντικά προγράμματα στο εξωτερικό αλλά σε άλλες περιπτώσεις τα πράγματα δεν είναι τόσο προφανή.

Πέρσι την άνοιξη αποφασίστηκε εκκαθάριση των προγραμμάτων, αλλά ύστερα από έλεγχο από ορκωτούς λογιστές. Κατά τον έλεγχο σε ογδόντα προγράμματα ΜΚΟ, οι οποίες διεκδικούσαν υπόλοιπα χρηματοδότησης 16 εκατ. ευρώ, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας, προέκυψε ότι σε ορισμένες έπρεπε να δοθεί συνολικό ποσό μόλις 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες έπρεπε να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο 9,5 εκατομμύρια!

Τα «ΝΕΑ» δημοσιεύουν τη λίστα με τις κυριότερες ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο:

mkolista

Μετά τον έλεγχο η εταιρεία είχε συντάξει έκθεση, στο γενικό συμπέρασμα της οποίας σημειώνεται ότι είχαν διασταυρωθεί στοιχεία και πλέον υπήρχε ασφαλέστερη εικόνα για τα ποσά που είχαν εκταμιευθεί υπέρ των ΜΚΟ, μέσω της ΥΔΑΣ. Στην πραγματικότητα, πριν από την έρευνα δεν υπήρχε καν σαφής εικόνα του ύψους των πληρωμών, αφού διαπιστώνονταν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των καταγραφέντων ποσών και των πραγματικών πληρωμών.

«Οι αποκλίσεις αυτές στη στατιστική βάση της ΥΔΑΣ εμφανίζονται στα στοιχεία που αφορούν τα έτη 2000 έως και 2008. Για τα έτη 2009-2010 δεν σημειώνονται αποκλίσεις». Ο έλεγχος έδειξε επίσης εκ παραδρομής διπλές εγγραφές ποσών που αφορούσαν το ίδιο πρόγραμμα «καθώς και σπανιότερα, παράλειψη εγγραφών πληρωμών».

Ακόμη, εντοπίστηκαν πολλαπλές εγγραφές προγραμμάτων που υλοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες.

«Συγκεκριμένα, ποσά προγραμμάτων που υλοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες ή σε ευρείες γεωγραφικές περιοχές καταγράφηκαν από την ΥΔΑΣ σε κάποιες περιπτώσεις πολλαπλά, ανά χώρα υλοποίησης, αντί του σωστού ποσού που αφορούσε τη χώρα μετά τον απαιτούμενο επιμερισμό. Σημειώνεται ότι έτσι εμφανίζονται να έχουν λάβει πολύ μεγαλύτερα ποσά οι εμπλεκόμενες ΜΚΟ». Το πόρισμα αυτό διαβιβάστηκε από τον κ. Δόλλη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μαζί με τον πίνακα των χρηματοδοτήσεων. Σ’ αυτόν περιλαμβάνονται οργανώσεις με αναγνωρισμένο και αναμφισβήτητο έργο, αλλά και άλλες, που έχουν μπει στο μικροσκόπιο.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στο δικό της πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012, διαπίστωνε: «Ενδεικτικό του ύψους των χρηματοδοτήσεων που έχουν κατά καιρούς διατεθεί, αποτελεί το γεγονός ότι με βάση τα καταγεγραμμένα και έως σήμερα απεσταλμένα στοιχεία των υπουργείων για τις επιχορηγούμενες ΜΚΟ, το ποσό που έχει διατεθεί ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το ποσό στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το υλικό που απεστάλη είναι εξαιρετικά ανομοιογενές».

Σχετικά άρθρα