Σε αντιπαράθεση με τους Έλληνες ξενοδόχους βρίσκεται η TUI. Ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, σύμφωνα με τους Financial Times, βρίσκεται πίσω στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων.
Η TUI προχώρησε σε μια σειρά τροποποιήσεων στα συμβόλαια αυτόν τον μήνα, ζητώντας από τα ξενοδοχεία να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να πληρωθούν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους οφείλονται.
Οι πληρωμές, που συνήθως γίνονται 60 ημέρες μετά τις ημερομηνίες αναχώρησης, ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, κεφάλαια που είναι ζωτικής σημασίας για να «βγάλουν» τον χειμώνα.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι απώλειες στον τουρισμό λόγω κορωνοϊού προβλέπεται φέτος να φτάσουν τουλάχιστον τα 12-14 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, υπάρχουν δύο ξενοδόχοι οι οποίοι δήλωσαν πως ο tour operator τους οφείλει ποσά που αγγίζουν τις 600.000 ευρώ, στον καθένα.
Μάλιστα δήλωσαν πως εφόσον η TUI δεν πληρώσει τις οφειλές της αυτό τον μήνα, δεν μένει παρά να στραφούν στην τραπεζική χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.
Επίσης ένας operator που δραστηριοποιείται στα ελληνικά δήλωσε πως σκέφτεται να τερματίσει την συνεργασία του με την TUI καθώς η εταιρεία του χρωστάει 70.000 ευρώ.
Αντιδράσεις
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ρόδο, δηλώνει στο δημοσίευμα ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές είναι «βόμβα» για τα ξενοδοχεία, που πήραν φέτος το ρίσκο να ανοίξουν και πολλοί έχουν συσσωρεύσει ζημιές.
Για πολλά ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, αναφέρει ο βουλευτής, θα είναι ένας αγώνας επιβίωσης.
Ο κ. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν σχετική επιστολή στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας από την κυβέρνηση να πιέσει την TUI ώστε να πληρώσει.
Ζητούν επίσης να αυξηθεί το ανώτατο όριο των έκτακτων βραχυπρόθεσμων δανείων- από τις 800.000 ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό τομέα, σχολιάζει από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Τι λέει η TUI
Έχουν γίνει σημαντικές προπληρωμές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020, ισχυρίζεται από την άλλη η TUI, τονίζοντας πως εκκρεμεί ένα μικρό ποσοστό πληρωμών σε ξενοδοχεία της Ελλάδας και της Ισπανίας, χώρες δηλαδή που αποτελούν τις μεγαλύτερές της αγορές.
O tour operator συνεργάζεται με περίπου 1.400 ξενοδοχεία στην Ισπανία και 2.000 στην Ελλάδα.
Στους Έλληνες ξενοδόχους, ωστόσο, οφείλει περισσότερα καθώς η χώρα μας κρίθηκε φέτος ασφαλής για περισσότερο διάστημα από την βρετανική κυβέρνηση λόγω του καλής επιδημιολογικής της εικόνας.
Να σημειωθεί ότι η TUI έχει πληγεί από την πανδημία, η οποία προκάλεσε απότομη μείωση των κρατήσεων και αύξηση των ακυρώσεων λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που ίσχυσαν φέτος διεθνώς.
Μάλιστα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η εταιρεία πλήρωνε σε πελάτες περίπου 500 εκατ. ευρώ το μήνα σε μετρητά και ταξιδιωτικές πιστώσεις.