Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πτώση ρεκόρ της τουρκικής λίρας – Παγιδευμένος σε φαύλο κύκλο ο Ερντογάν

Πτώση ρεκόρ της τουρκικής λίρας – Παγιδευμένος σε φαύλο κύκλο ο Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τουρκία, Χρηματιστήριο,

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική λίρα αντηχούν στους δρόμους της Τουρκίας και οι πολίτες αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην άνοδο των τιμών καθώς το νόμισμα καταγράφει πτώση ρεκόρ, γράφει στην εφημερίδα The Financial Times, η Laura Pitel.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ταγίπ Ερντογάν υιοθέτησε ένα ολοένα και πιο μαχητικό ύφος στην εξωτερική πολιτική, παρεμβαίνοντας σε συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, την ανατολική Μεσόγειο και την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Καύκασο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτή η τακτική απέδωσε.

Ο Ερντογάν σημείωσε αύξηση της δημοτικότητάς του τον Σεπτέμβριο εν μέσω υψηλών εντάσεων με την Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της τουρκικής δημοσκοπικής εταιρείας Metropoll.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο, με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις να τροφοδοτούν την πτώση του νομίσματος.

Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Erdogan θα πρέπει να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο

Αυτό θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τη λίρα δελεάζοντας το εξαιρετικά αναγκαίο ξένο κεφάλαιο στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας και, κυρίως, βοηθώντας στην αποκατάσταση της πίστης των τουρκικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο δικό τους νόμισμα.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα προσπέρασε την ευκαιρία να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, απογοητεύοντας τους επενδυτές και πυροδοτώντας την καθοδική πορεία της λίρας.

Σχετικά άρθρα